Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Monday, 27-Jul-2009 02:13 Email | Share | | Bookmark
Kisah Minggu Lepas...Happy belated birthday Abah & ke HICOM

 
 
 
View all 4 photos...
Happy belated birthday Abah !

Besday Mr husben pada 22 Julai yg lepas......thn ni tak dpt buat kek dan masak2 special....jadi semuanya beli. Tak boleh buat surprisepun sbb pergi belipun dgn mr husben..... .....lepas check up baby Syakirah di klinik terus ke bakery. Kalau ke bakery suka ke Top Bake Bakery di Serusop....sbb byk pilihan roti dan kek...kek ada pelbagai jenis dan boleh terus beli,tak payah nak tempah....utk besday mr husben beli kek black forest. Dkt2 situ ada beberapa buah lagi bakery.




Selain kek beli jugak sate ayam....anak2 kalau sate ni mmg suka betul.... Sate ni mama tak rajin nak buat....bab cucuk sate tu yg malas....biasa beli saja.Lagipun gerai sate dkt dg rumah.


Syakirah&abg2 posing lepas potong kek...baby Syakirah pertama kali meraikan birthday abahnya...

1st month check up baby Syakirah

Ptg 22 Julai yg lepas juga ada temujanji utk checkup Syakirah. Sampai di klinik pukul 1.30 pm spt temujanji....dpt no 11...oklah tak ramai sgt masa tiba. Klinik dkt aje dgn rumah. Syakirah good girl tidur sepjg di klinik...sesekali menangis kejap terkejut bunyi budak2..pastu sambung balik tidur. Ramai pula yg dtg bawa baby lepas tu...baby yg baya Syakirah sebulanpun ramai. Sempat berborak dgn nenek yg bawa cucu utk check up...terkejut dia bila bagitau Syakirah baru sebulan umur.....dia cakap macam dah beberapa bulan....
Dlm pukul 2.15 baru dipanggil...nurse yg bertugas tu cam mama sbb dia pernah beberapa kali memeriksa kandungan masa mengandung sebelum ini. Teliti jugak nurse periksa seluruh badan baby...tengok telinga..perut..bawah leher dll......Alhamdullilah Syakirah tiada masalah.


Gambar baby Syakirah diambil selepas balik dr klinik dan bakery....balik rumah baru terjaga.Lama betul dia tidur......

berat dan tinggi terkini baby Syakirah
berat ; 4.91 kg
tinggi; 60.5 cm


Urusan Daftar Kelahiran Di HICOM

Pagi Jumaat minggu lepas ke HICOM utk urusan pendaftaran kelahiran baby Syakirah....HICOM ni dkt sekolah anak2...mmg setiap hari lalu. Sampai pukul 9 am....kami org pertama yg berurusan. Syakirah dibawa sama krn perlu ambil cop ibu jari kiri dan kanan.....alahai kecik cop jarinya....
Sekejap saja urusan sbb dah hubungi pegawai yg bertugas sebelum pergi. Utk urusan surat beranak dah dibuat terlebih dahulu di Imigresen Brunei selepas seminggu kelahiran Syakirah.
Beberapa hari lepas tu dptlah passport sementara warna coklat utk Syakirah dan dokumen pendaftaran. Dah dpt passport sementara...ke imigresen semula utk cop di passport.
Bila dah dpt passport sementara barulah boleh dibuat passport merah utk Syakirah. Jadi hari Jumaat yg baru lepas kami ke Limbang utk buat passport Syakirah.Jam 9.15 am kami tiba di pejabat Imigresen Limbang..... jam 11 pagi dah dpt passport Syakirah. Tak ambilpun gambar pekan Limbang sbb dah ada gambar Limbang sebelum ni...kalau nak tengok boleh klik Pekan Limbang.

Dah ada passport perlu ke imigresen Brunei semula utk urusan visa.....selepas tu barulah lengkap dokumentasi utk Syakirah.Remeh gak urusan dokumentasi...dgn borang2 dan dokumen yg diperlukan....kena ulang alik imigresen....nasib baik imigresen dkt saja. Maka barulah sah Syakirah tinggal di sini dan nak travelpun dah boleh....

.
Gambar Syazrin dgn Syakirah dpn HICOM. Gambar Syakirah tidur tu ambil selepas siap2kan dia nak ke HICOM....baru ambil gambar dah tidur pulak..... Ngantuk sungguh....maklumlah dia suka berjaga awal pagi......

***terimakasih buat semua yg mengunjungi Fp ni dan tinggalkan komen....bila ada kesempatan akan buat kunjungan balas...


Monday, 20-Jul-2009 06:14 Email | Share | | Bookmark
Syakirah Dah Sebulan & Kenangan Bersalin Di Hosp Ripas

 
 
 
View all 5 photos...
Baby Syakirah sudah 1 bulan

Sekejap aja....dah sebulan berlalu....baby Syakirahpun dah 1 bulan usianya....
Layan aja gambar Syakirah.....harap2 tak ada yg jemu...maklumlah mama skrg ni tgh rajin ambil gambar model kecik mama ni.... .




Abg Syafiq dan Syazrin yg paling suka cium baby Syakirah.lepas main muka peluh2pun nak cium Syakirah....ada peluh tak boleh cium baby ya.... .

Kisah Bersalin Di Hosp Ripas

Sebelum bersalin dah tanya pengalaman kawan2 yg bersalin di hosp Ripas....mrk cakap ok layanan di sini wpun hospital kerajaan. Yg sambut kelahiran baby adalah nurse...doktor pompuan dtg selia saja....doktor lelaki tiada di bhg ni. Dan ternyata mmg ok layanan nurse .... baik dan peramah serta tak lokek membantu.
Masa mlm di wad tgh menyusukan Syakirah...nurse dtg tanya nak susukan baby sambil baring tak...tentu saja nak sbb lenguh duduk lama-lama. Jadi nurse tlg pasang besi tepi katil dan letakkan baby Syakirah di sebelah .....lega betul dpt baring dgn baby Syakirah atas katil.

Bila nak pindah ke wad perseorangan...nurse yg tlg tolakkan baby dan bawa trolley utk brg . Masa nak balik, bila minta wheelchair...nurse cakap tunggu di bilik nanti ada org hantar. Dlm 10 min dtg 2 org petugas wanita beruniform biru.....ingatkan nurse yg hantar wheechair...rupa2nya petugas tlg tolak wheelchair dan seorg lagi tlg bawa bag kita hingga ke ground floor tempat ambil pesakit. Syukur dpt layanan yg baik....


Citer di bilik bersalin....
1.Baby Syakirah selesai dibersihkan oleh nurse setelah selamat dilahirkan..
2.Nurse yg dukung Syakirah ni membahasakan dirinya nenek,tlg jaga Syakirah masa mama lunch
3.Suasana di luar bilik bersalin
4.Lunch yg dihidangkan di bilik bersalin; nasi putih dgn sayur air labu dan lauk ayam...mkn nasi dgn kuah sayur sikit saja....



Pada hari ke 2 pindah ke wad perseorangan sbb baru ada kekosongan. Sebelum itu duduk di bilik utk 2 pesakit. Jadi ajak abg Syamil temankan mama pd mlm tu. Abg Syamil bawa PC bolehlah dia main games sambil temankan mama.
Abg2 yg lain tak boleh dtg tengok baby di hospital krn hanya budak berumur 7 thn ke atas shj yg dibenarkan...abg Syakim yg 8 thn pula demam chicken pox masa tu...mmg tak boleh dtg. Skrg ni sejak kes HINI meningkat hanya budak2 yg berumur 12 thn ke atas shj dibenarkan melawat pesakit di hosp.


Antara menu Asian lunch/dinner yg dihidangkan.......
sebelah kiri, nasi putih + seafood soup + sayur taugeh + ayam kicap + buah mangga&strawberry
sebelah kanan, nasi putih + mushroom soup + kailan goreng + seafood kicap + buah naga,anggur&strawberry

Di wad perseorangan ni foodnya boleh pilih samada set Asian atau western utk lunch dan dinner....boleh tahan jugak menu yg dihidangkan berbanding di wad sebelum ni. Cuma set Asian lauknya kebykan seafood ....... utk sarapanpun nasi goreng letak seafood jugak....kalau tak pantang sure boleh licinnya.... ni tengok ajalah....
Minum ptg pula dihidangkan cheesecake dgn minuman panas.
Menu western utk lunch/dinner pula grill chicken dgn mushroom sauce, bake potato,salad dan fruit.....tak ambil gambar sbb kamera dah bawa balik rumah.

*** kredit to Mr husben yg tlg ambil semua gambar2 masa di hospital untuk kenang-kenangan...

Kunjungan Nurse Ke Rumah

Sehari selepas baby Syakirah di bawa balik ke rumah, belah ptgnya nurse dtg utk memeriksa baby Syakirah....bersihkan pusatnya dan periksa mama. Cepat juga nurse dtg sbb sebelah pagi Mr husben lapor kelahiran di klinik dkt rumah... ptgnya nurse terus dtg. Nurse dtg setiap hari iaitu selama 5 hari......hingga tali pusat Syakirah tanggal. Nurse yg dtg ke rumah ni dah pencen tp sambung bertugas semula....dah lebih 30 thn beliau berkhidmat.



Syafiq dgn Spongebob.....

Syafiq tuntut janjinya bila nak buat robot....jadi beberapa hari lepas tertunailah permintaannya nak robot....tp dia tukar tak nak robot nak Spongebob pula.... Spongebob ni senang aja...print gambar spongebob tampal kat kotak....siap...
Kali ni mama tukang balut kotak ....Mr Husben yg tlg lekatkan kotak.




Monday, 13-Jul-2009 13:09 Email | Share | | Bookmark
Baby Syakirah dgn Abg-abgnya....

 
 
 
View all 5 photos...
Abg cayang baby Syakirah.....



Ni foto pertama baby Syakirah dgn abg2nya......baru berkesempatan abgnya bergambar dgn adik mrk. Sebabnya selama 2 minggu pertama kelahiran Syakirah...abgnya Syazrin dan Syakim tak boleh dekat dgn Syakirah. Syazrin dan Syakim hanya boleh tengok baby Syakirah setakat luar pintu bilik...tak benarkan masuk sbb mereka berdua kena chicken pox sehari sebelum Syakirah dilahirkan....jadi tunggu mrk betul2 semboh baru benarkan dtg tengok Syakirah dr dkt. Mrk berdua berjangkit dari Syafiq yg terkena chicken pox sebelum itu. Abg Syamil mmg pernah kena sebelum ni...jadi dia selamat. 2 minggu pertama tu kesian kat Syazrin dan Syakim sbb dtg tengok adiknya dari jauh....tak dpt pegang dan cium...... Tapi terpaksa pisahkan mrk sbb takut berjangkit....nipun mengikut nasihat doktor juga....



Semua abgnya seronok bila dah dapat pegang dan cium baby Syakirah.....Kalau Syakirah nangis semua kalut cakap, cepat mama baby nangis tu..cepat bagi susu.... . Yg paling suka sekali dapat adik ni, Syazrin lah....kejap2 dtg minta cium adiknya......
Cakap kat Syazrin yg skrg ni dah tak boleh panggil lagi Syazrin baby sbb baby panggilan utk Syakirah...kena panggil abg Syazrin. Maklumlah selama ni Syazrin kami sekeluarga panggil dia baby..... Pada awalnya dia tak da respon apa2....lepas 2-3 hari tu dia mula bagitau yg dia abang dan kalau duduk dkt Syakirah dia cakap kat Syakirah yg dia abg..... Bila Syakirah nangis dia cakap...Kirah jgn nangis.......
Syazrin panggil Baby Syakirah.......Kirah....

Baby Syakirah.... usia 3 minggu

Lagi gambar baby Syakirah....... Sejak baby Syakirah lahir ni....mama rajin betul snap gambar baby Syakirah, nasib baik abg2 tak jeles.... Kalau boleh setiap aksi dan gelagatnya mahu diambil untuk tatapan dan kenangan......
Tak tahulah kut lepas ni Fp Mamasya bertukar dari Fp masak-masak ke Fp baby pulak..... . Tapi rasanya tetap akan update aktiviti masak2 lepas pantang ni....tp bergantung kalau rajin nak ke dapur ...... . Cuma sepjg pantang ni mmg tak ada citer masak2 dlm FP wpun ada masakan sebelum bersalin yg belum sempat update....kita sambung kisah masak2 lepas pantang nanti ya......

Gambar terbaru baby Syakirah......





Projek Masa Pantang.......RoboKim...

Ni pulak projek Math darjah 3 Syakim utk disiapkan masa cuti sek dan perlu dihantar minggu lepas bila sek dibuka semula. Wpun dlm pantang mama tolong jugak Syakim siapkan projek seknya...selain tu Mr husbenpun ada tolong juga.
Kalau nak biarkan Syakim buat sorang2 mmg tak siaplah projek Mathnya yg perlu kumpul kotak2 dan buat bentuk tertentu yg disukai. Nasib baik mama ada idea buat ROBOKIM = ROBOT + SYAKIM .......


**Syakim posing dg Robotnya sebelum ke sek. Tali yg merentasi Robokim tu utk mudah pegang Robokim, bukan aksesori Robokim....

Syafiqpun tuntut nak jugak robot sebijik.......nasib baik Syazrin tak minta... Mama cakap nanti dulu bila mama lapang mama buatkan....kita kumpul kotak dulu. Nampaknya ada lagi sebijik robot mama kena siapkan masa pantang ni..dah jadi pakar robot pulak mama dlm pantang ni .......


Sunday, 5-Jul-2009 03:41 Email | Share | | Bookmark
Baby Syakirah...usia 2 minggu

 
 
 
View all 4 photos...
Terimakasih semua..... .
Quote:


Terimakasih buat semua....... kenalan...teman...keluarga dan rakan setugas yg mengucapkan tahniah atas kelahiran baby Syakirah, samada komen di Fp...kiriman sms, tel , kiriman hadiah dan sahabat handai yg sudi menziarahi baby Syakirah di hospital dan rumah...terimakasih banyak-banyak.


Lagi gambar-gambar baby Syakirah Aeda @ baby Ira buat tatapan semua.... Tak ada idea nak tulis panjang....jom kita tengok gambar......

Baby Syakirah...usia 2 minggu

Ni gambar terbaru baby Syakirah.......
Baby Syakirah kalau dibalut kaki tangan...kejap aja nanti dia akan merengek ..meronta2 dan berusaha utk lepaskan tangannya dari balutan..biasanya dia berjaya keluarkan tangannya.....






Baby Syakirah...usia 1 minggu

Baby Syakirah di rumah...selang 3 hari dari gambar dlm entry yg lepas. Gambar baru lepas mandi.....




Baby Syakirah...hari pertama kelahiran

Gambar2 ni diambil beberapa jam selepas kelahiran baby Syakirah di hospital. Muka babypun masih sembab lagi....
Yang bagusnya dlm cot baby pihak hospital dah siap letakkan surah Yasin.Ada lagi gambar2 kenangan di hospital.....kalau ada kesempatan akan masukkan dlm entry akan datang.




***Gambar baby Ira dgn abg2nya belum diambil lagi sbb abg Syakim dan Syazrin baru semboh....tak sihat. Nasib baik cuti semua sekolah di sini disambung lagi seminggu bermula minggu lepas sbb peningkatan penyakit HINI di sini....bolehlah Syakim berehat di rumah....kalau tidak mmg kena ponteng. Tapi esok...6 Julai sekolah dibuka semula..... anak2 akan memulakan persekolahan seperti biasa setelah 3 minggu cuti sekolah.


Tuesday, 23-Jun-2009 08:56 Email | Share | | Bookmark
Alhamdullillah..termakbul impian kelahiran baby Syakirah

 
 
 
Assalammualaikum semua.....

Perkenalkan ahli keluarga baru Mamasya... baby Syakirah Aeda, puteri yg dinanti... buah hati ke 5 mamasya ......sibongsu kpd 4 hero mama yg selamat dilahirkan pada 20 Jun 2009(Sabtu) jam 11.45 a.m.

Berat& pjg : 4.17 kg & 57 cm
Kelahiran : Normal
Tempat lahir : Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (R.I.P.A.S), BSB Brunei
Usia kehamilan; 38 weeks+; Edd : 2.7.2009

Ada juga teman-teman yg bertanya sebelum ini samada mama bakal dpt baby....mohon maaf sbb mama tak mengiyakan.
Namun berita kelahiran baby Syakirah ini ingin dikongsi kegembiraan dengan semua...


Gambar terbaru baby Syakirah...yg diambil hari ni 23 Jun 2009,usia 4 hari.

Quote:
Baby Syakirah dlm perut mama.....

Gambar ultra sound baby Syakirah tika 20 weeks, masa ultra sound doktor cakap maybe dpt baby girl.....tp tak letak harapan yg tinggi dpt baby girl sbb sebelum nipun hero2 mama ada masa ultrasound doktor cakap girl tp dpt boy....yg penting dapat baby sihat....


Wpun Syakirah yg paling berat berbanding abg2nya masa dilahirkan mengalahkan abg Syamil yg lahir 4 kg tp kelahiran Syakirah mudah. Pukul 10.30 tiba di hospital...dr rumah ke hospital 15 min, 11.10 masuk wad bersalin...jam 11.45 selamat dilahirkan.
Sepjg kehamilan Syakirah tak byk masalah.Cuma di awal kehamilan mengalami alahan yg teruk....apa yg ditelan makan wpun air masak semua keluar semula...berat badan turun. Selepas ok tiada alahan..mula ada selera makan, berat badan naik bagai dipam2...alasan makan utk 2 org.... Sampai doktor nasihat kurangkan mkn.....
Kena 3 kali ambil ujian gula sbb kandungan agak besar tp ketiga2 ujian ok tiada tanda kena kencing manis dan tekanan darah sepjg hamil normal.

Abg-abg Syakirah yg berempat happy sgt dpt adik girl sbb diorg mmg nak adik girl....diorg cakap boy dah ramai kat rumah ni...nak adik girl pula. Cuma skrg ni Syakim dan Syazrin tak sihat...kesian kat hero mama berdua ni....



Walaupun dlm berpantang.....ngadap PC tak ada pantangnya..... Kalau ada kesempatan dan baby Syakirah ok tak meragam mama akan berkunjung ke Fp...dan blog kawan....

Quote:
Kad dari Suzi yg jauh di Adelaide.
Terimasih banyak utk Suzi yg sudi buat entry khas dlm blognya beserta kad tahniah utk kelahiran baby Syakirah dan besday mamasya...muaahhh...
Terharu dan gembira rasa di hati dpt kad yg penuh bererti........


Kad utk Syakirah......pipinya bam bam cam baby Syakirah....


Kad besday mama......

Quote:

Kelahiran Syakirah juga bermakna sebagai hadiah.....
hari jadi mamasya pada 22 Jun yg baru lepas dan
hadiah buat mr husben semperna hari bapa


[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net