Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 22-Jul-2007 11:35 Email | Share | Bookmark
Cup cakes B'day Abah

 
 
 
 
 
 
 
 


Hari ni 22.7.2007 adalah hari jadi suami ....abah anak2.. So cuba pertama kalinya buat cupcakes utk meraikannya. tak berapa kemas dan comot sikit hasilnya ... maklumlah kali pertama mencuba......





Catatan....

Quote:
kamalina - saya ada gang rupanya yg sama2 1st time buat cup cake ni... tengok org punya cantik2 tu yg terliur jugak nak buat...
ida isk - tima kacih..deko tu main picit2 je.. bab design mmg fail tak reti sgt.. kerastangan....
yah - tq atas ucapan itu....cup cakes tu sebenarnya punyalah lama nak siap.. bila picit je byk yg tak jadi ..dah sapu buat balik...
Nur- tima kasih..baru je nak belajar buat cup cakes ni, tu yg design comot2 ....
Ouled Kenitra- he..he..bila dah masuk perut tu kat mulut pulak yg comot kena aising..
onn- ohh sama tarikh b'day..happy belated b'day to u too ...
maklang- ni buat kapis main deco... picit2 je Mak Lang..mmg tak reti sgt bab nak menghias ni.kalau Mak Lang buat kapis mesti cun punya..
lynnhassan- tq....segan pulak Lynn tengok kita punya kapis yg comot tu... nasib baik hubby dgn anak2 suka dgn kapis tu,kalau tidak mmg dah nangis.. he..he..
boxhousestudio - kek tu terpisah dari cupnya sbb mamasya salin cupnya..cup asal dah comot2 kena aising. actually mamasya guna nozzle plastik..beli yg basic utk deco je..utk buat payung2 kecik tu rasanya no 31.utk aising tu resepinya;
Aising mentega
(pilih resepi ni krn tak guna byk aising sugar so tak manis sgt)
500 g mentega
500 g krimwell/marwello/krimlight
200-250 gm aising (ikut manis) - ayak
sedikit vanila

Putar marjerin dan krimwell hingga sebati.masukkan sedikit demi sedikit gula dan putar hingga gebu dan ringan.Masukkan vanilla.kalau mahu manis dan keras sikit tambahkan gula ising .(kalau utk jumlah 27 cupcakes just buat adunan icing ni 1/4 shj..hari tu sy buat 1/3pun byk lebih).cup cakes aising ni tahan beberapa hari wpun tak simpan dlm peti ais.

cubalah buat, mamasyapun masa deco tu mana2 yg tak berkenan sapu je aising then buat balik..bila dah rasa malas tu mulalah sapu je aicing then tabur hiasan kat atas.wpun tak berapa cantik tp puas hati sbb hasil tangan sendiri. ...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net