Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 14-Aug-2007 23:40 Email | Share | Bookmark
Cup Cakes 2

 
 
 
 
 
 


Oleh kerana cubaan pertama cup cakes byk yg comot2 maka cuba sekali lagi. Buat bungapun ikut picit ..mmg tak pandai bab2 deco ni..ada jugak yg comot2. Nak buat daun punyalah berapa kali picit..akhirnya taram je janji warna hijau...
Kali ni guna vanilla sponge cake.Saya lupa resepi siapa tp tq utk empunya resepi..

Bahan
120 gm gula kastor
120 gm tpg gandum
20 gm butter yg dicairkan/minyak jagung
10 gm super sponge or ovallette
20 gm air
4 biji telur grade B
1st esen vanila

Cara
1. Satukan gula,tpg,telur,ovallette dan air.
2. Pukul pd kelajuan tinggi hingga knetal selama 5 min.
3. Perlahankan putaran dan masukkan butter dan diikuti dengan esen vanilla.Kacau rata.
4. Sudukan dlm acuan.Bakar pd suhu oven 170'C selama 20 minit.



Catatan...
Quote:

MamaFaMi-harap2 gitu.. saya ni krastangan..tp nak jugak cuba buat cup cakes..bah mencuci tu mmg jenuh kan..saya rendam alat2 icing dlm air panas nak cepat kasi cuci..
jeff-mmg kalau sendiri buat susah nak puas hati..
MaDiHa- nasib baik anak2 suka mkn tu yg semangat nak buat dan boleh bagi kat jiran...
Lee Lin-bila buat sendiri tu nampak tak cantik rasanya.. tak puas hati tp anak2 suka je kalau ada aising...
masriyah-tak ada birthday sesiapa..semua dah lepas birthday..saje nak mkn sendiri anak - beranak..
tariqzaidanirah -habis mmg habis..nasib baik anak2 tlg perabih..diorg tak kisah sgt bab2 decorate ni..janji letak icing.yg kecik pula tak sempat decopun letak icing dgn sudupun dia dah suka..
Hajar-belum berani nak ambil tempahan..takut pelanggan mintak macam2 bunga berpeluh nanti nak membuatnya..
Irene Yaya-stay kat Brunei tp selalu turun Miri shopping sikit2 brg dapur.Nak beraya di Miri ke ?Mailah jln2 Brunei,sy maybe beraya di sini tak balik M'sia.Masak-memasak salah satu hobi saya..dulu kerja tak ada peluang nak cuba pelbagai masakan.skrg ni dah rehat pjg tu yg rajin sikit turun ke dapur..
kamariah kamarudin-sy tergoda dgn cup cakes org lain yg comel2 tu yg cuba buat sendiri..
Daalia-tq lawat FP saya.baru nak belajar buat cup cakes ni ..
Muna- dah kembang-kempis dibuatnya bila Muna puji...
boxhousesstudio-alahai Tun..segannya nak ajar Tun...belum cukup ilmu di dada,takut bagi ajaran salah nanti..he..he..
Haniss-Tq lawat FP ni.belum confident nak ambil tempahan utk mkn sendiri bolehlah..
Nur-satu adunan yg dibuat dpt 24 cup cakes sbb saiznya kecik. harap2 macam tu Nur sbb saya dah mula suka buat cup cakes..
kamalina-he..he..belum pro lagi,baru sipi2 semi pro.. buat jgn tak buat cuppies lagi, nanti kita sama2 satu team semi pro cuppies ni...
Sabrina-Tq Sab.baru belajar buat cup cakes... tu yg rasa macam tak confident je...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net