Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 28-Aug-2007 09:35 Email | Share | Bookmark
Marble Chocolate Cheesecake,Baby Clam Goreng Madu&Mee Goreng

 
 
 
 


Mula lihat Marble Chocalate Cheese Cake ni di FP MamaFami, kemudian masa lawat FP kawan2 yg lain,rupa2nya dah ramai yg mencuba kek ni..rata2 memujinya sedap.Tergoda dgn pujian kesedapannya maka cubalah buat. Bila dah mkn tu mmg sedap rasanya. Tak rugi mencuba,buat tgh hari, esok siangnya dah habis mkn anak beranak.Anakpun suka sbb ada rasa coklat . Terimakasih MamaFami dan Roylazim kerana sudi berkongsi resepi...



MARBLE CHOCOLATE CHEESE CAKE (Roylazim)
Sumber ; FP MamaFami

Ingredients A :
180 g butter
20 g cocoa powder
170 g castor sugar (I reduced to 150 g only)
3 eggs
120 g self-raising flour
1 teaspoon baking powder

Ingredients B :

250 g cream cheese
60 g castor sugar
1 teaspoon vanilla essence
1 egg

Method :

1. Sift self-raising flour, baking powder and cocoa. Set aside.
2. Cream butter and sugar.
3. Add in eggs (ingredient A), one at a time.
4. Add in the sifted ingredients and mix well.
5. In another bowl, beat all ingredients in B till light.
6. Prepare a 7" tray, line with grease-proof paper. I used an 8" x 8" tray. Pour in one part of ingredient A's mixture into the tin. Spread evenly. Then pour the whole ingredient B's mixture on top and spread evenly. Finally pour the balance of ingredient A's mixture on top and spread nicely to cover the whole area.
7. Bake in a pre-heated oven at 160 C for 1 hour.




Baby clam ni pulak beli yg frozen minggu lepas.Tak tahu nak masak apa,rekalah resepi clam goreng dgn madu...
Bahan
300 gm baby clam
1/3 labu bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih ditumbuk
1/2 inci halia ditumbuk
1 1/2 sudu cili kering yg dah ditumbuk
2 sudu kicap cair
2 sudu sos tiram
1 1/2 sudu madu
garam dan sedikit lada sulah
1/2 cawan air
sedikit bijan yg telah digoreng tanpa minyak (pilihan)

Cara
1.Tumis bahan yg ditumbuk sehingga wangi dan masukkan cili,sos tiram,bawang besar dan kicap. Kacau
2.Masukkan baby clam dan kacau beberapa minit dan tambah air,garam dan lada sulah.
3.Akhir masukkan madu dan kacau rata hingga masak
4.Hidangkan dlm pinggan dan taburkan bijan,siap utk dimakan.



Manakala mee goreng ni kira sarapan mingguan sbb anak-anakpun suka mkn mee.Biasanya suka goreng basah sikit letak lauk spt fishball /udang/ayam dan telur.Dihidangkan dgn bawang goreng,daun bawang,lada jeruk, timun dan perahkan dgn sedikit limau...

catatan...

Quote:

Nur-tima kasih suka dgn masakan kat Fp ni.laa jgn tak tahu nak cakap apa...nanti tak boleh kita nak sembang lagi kat sini..
Jie jie-Cubalah buat K.jie,ramai dah cuba kek ni semua cakap sedap. saya pernah sekali guna microwave utk bakar kek tp kek tak jadi,kek kering dan tak gebu..lepas tu mmg takut nak cuba lagi..
masriyah-molek sgt kalau boleh berjiran,Yahpun rajin buat kuih2..nanti kita boleh tukar hidangan..
boxhousestudio-aaaa..1 st time cuba buat..K.Tun dah print resepi kek ni,cubalah buat nanti mmg sedap..
Hajar -saya pulak suka sbb ada coklat tp mmg bila tambah dgn cheese lagi ummpp rasanya..
jeff -Syazrin mmg nunggu kek ni dari masa tgh bakar sampai siap..tak sabar nak makan..
kamariah kamarudin-laa kenapa jadi liat..kenyang tong sampah mkn clam. yg ni baby clam so isinya lembut.gambar clam yg bergerak tu akak just searching dlm internet,ada byk...
Haniss-kek ni mmg sedap..cubalah Haniss ..
MaDiHa-tq MaDiHa.mmg lama dia tunggu dari kek bakar sampai siap pun kena tunggu lagi sbb nak potong bila abg2 dia balik dari sekolah sampai dia tertidur.kek ni pun ingatkan rumit rupanya tidak,boleh cuba buat MaDiHa bila lapang.tempat tinggal saya ni senang jugaklah nak berbelanja sbb dkt pasar dan supermarket..
Sabarina-he.he..mmg dia tengah sabar tu Sab.setakat pegang hujung jarinya saja nunggu kek dipotong..
kamalina -kalau kita berjiran bukan setakat sepinggan..ajak mkn sama2 kat rumah..sambil borak2 dan sama2 buat cup cakes ..
cek de sam tq cek de,...kek tu tak sempat nak simpan utk cek de semua dah habis makan...
melyz -tq Melyz,wah..lebih advance melyz dr akak dah dahului buat kek ni,nasib baik mee kat sana ada,tak lah kempunan mkn mee goreng..
fazizaid -boleh..K.Fazi hulur pinggan dulu...
MamaFaMi -he..he..ni mesti mamaFaMi ada selera nak makan hari ni sbb tu nampak semua sedap.Kalau boleh cedok makanan dr FP best kan..boleh cuba makan pelbagai makanan yg member FP masak,tuan Fp tinggal cuci pinggan je... tq byk2 kerna MamaFami kongsi resepi kek ni...
tariqzaidanirah -cubalah kek ni mesti anak2 suka, sy yg dewasa pun suka jugak.samalah kita suka mkn seafood tp clam ni mmg jarang beli sbb tu dok fikir nak masak apa.Syazrin ni mmg cubby sikit berbanding abg2nya...
mallan -mmg sedap..anak2 pun cakap sedap..cheese dah ada kat rumah,dah boleh buat tu. Bila2 masa silakan dtg..tengok tu kuali dah ready nak masak utk Mallan&family...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net