Want your
own Fotopage?








 
Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 14-Sep-2007 13:36 Email | Share | Bookmark
Ayam Golek Barakhbah dan Tomyam Seafood

 
 
 
Puasa hari pertama anak dah ajak ke bazar Ramadhan cari makanan utk berbuka katanya. Layan jugak permintaan anak ke bazar Ramadhan, takut merajuk pulak...sebenarnya mamanyapun sama nak ke bazar Ramadhan ... . Di sini sama seperti di Malaysia ada bazar Ramadhan.Walaupun hari pertama orang memang dah berpusu2 ke bazar Ramadhan.




Sebelum ke bazar Ramadhan, sempat masak lauk Ayam Golek Barakhbah dan Tomyam Seafood. Masakan ayam dicedok dari Fp Muna,tq Muna... Walaupun bukan asal dari Kedah tapi nak mencuba masakan Kedah ini...

Ayam Golek Barakhbah (aka Ayam Golek Kedah)
Sumber ; FP Muna

Ingredient
10 pcs skinless chicken thigh (ayam ni saya guna 3 bah peha besar)
1 bulb garlic
2 large onions
4 tbsp cumin seeds
3 tbsp coriander seeds
1 tbsp peppercorn
2 cups coconut milk
Water
Tamarind juice
Salt and sugar, to taste

In a pan, roast cumin, coriander and peppercorn until fragrant. Leave it to cool slightly.
Using a coffee mill, processed the seeds. Put aside.

Rub the chicken pieces with some salt and the some of the powdered spices. Drizzle with a bit of oil and bake in the oven at 180C for about 20 minutes. You may fry them in oil, if you like.

Whiz the garlic and onions and mix in the remaining spices. Add a little water.

Fill up a sufficiently big pot with coconut milk. Add in the blended ingredients and mix well. Put in the half cooked chicken pieces into the coconut mixture and boil until sauce thickens.

Add salt, sugar and tamarind juice. Cook until oil surfaces. Remove the chicken from the sauce and place them on a serving dish.
Further reduce the sauce to get a thick and rich sauce. Serve the sauce separately or you may pour it over the chicken.




Tomyam seafood ini macam masak tomyam biasa,cuma lauk-lauknya adalah udang, sotong,crab stick dan kupang.Sayur-sayurnya kubis,bunga kubis,karot dan buah tomato...

Sedikit selingan....
Bunga balung ayam ni susah rasanya nak jumpa sekarang. Semasa pameran produk halal baru-baru ini bunga ini diletakkan di ruang legar untuk menghiasi taman buatan di pameran itu. Apalagi ambillah gambar untuk tatapan bersama....




Catatan......
Quote:

MamaFaMi -bukan nya apa MamaFaMi, nak tahu tergolek ke tidak lepas makan....golek kekenyangan rupanya....
masriyah -Nak cuba resepi baru..Selamat berbuka dan bersahur juga utk Yah..
fazizaid -boleh cuba K.Fazi...
Sabrina - golek je dalam kuali Sab..sambil tu kita pun boleh exercise sama golek2 badan....
Muna -he.he..mmg berperang dlm perut kekenyangan.Tq juga utk Muna kongsi resepi..
Nur -hari ini masak yg simple utk bersahur krn berbuka di kedutaan..
cek de sam -cuba cek de..boleh pilih nak bakar atau goreng tu...
Hajar -sesekali nak cuba resepi baru dari negeri lain pulak...
jeff-bulan puasa ni byk betul godaan makanan ...
lynnhassan- baru nak cuba resepi ini. pasar Ramadhan depan rumah..betul2 menggoda tu,Lynn busy baking.... rezki murah bulan Ramadhan ni ..
MaDiHa -ada tomyam mmg buat selera makan. bunga balung ayam pernah tanam masa di M'sia siap beli dlm pasu sbb suka tengok warna bunganya...
tariqzaidanirah -betul tu tomyam ni kalau masam dan pedas mmg lagi sedap rasanya.Cuma kami anak beranak tak makan pedas, just letak cili potong je kalau nak pedas..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net