Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 31-Jan-2008 11:02 Email | Share | Bookmark
Pulut Kuning&Ayam Kerutup,Cuti2 M'sia PT 5-Melaka-Tmn 1000 Bunga

ikan dlm kolam
kws dlm taman
kws dlm taman
tepi kolam
khusyuk tengok ikan
posing atas batu
sebah dr bunga
pusing2 dlm taman
dlm kws tmn ada pagola
posing kat tiang
Depan pintu masuk
di bulatan Seri Negeri
posing berdua
sebah. dlm tmn
lagi dlm tmn
lagi dpn pintu masuk
 
 
 
 


Bila tengok kawan2 Fp masak pulut kuning....terliurlah pulak dibuatnya..... Tangguh punya tangguh nak buat akhirnya cuti hujung minggu lepas masaklah pulut kuning ikut resepi MaDiha..tq ya. Masak pulut kuning bukan ada apa2 acarapun sekadar utk sarapan sekeluarga.Kalau pulut semua suka terutama abg yg sulong kecuali anak no2....selera dia lain sikit.. Jadi sarapan utk dia sorang kena buat lain. Syafiq dan Syazrin awal2 lagi berkenan pulut yg dibentuk kecil2 tu...tak sempat pulut tu nak posing mereka dah nak mkn....

Pulut kuning makan dgn ayam masak kerutub,telur dadar dan serunding daging...org Kelantan panggil sambal daging . Serunding daging ni beli yg dah siap....belum pandai nak buat sendiri...
Rempah kerutub mmg dah beli siap2 masa balik cuti tempoh hari,beli yg timbang kat Pasar Payang. Masak lebih sikit boleh terus makan untuk lunch. Resepi ni copy dari Fp MaDiHa, dimana resepi asal masakan K.Liza yg disiarkan di Majalah Jelita. Terimakasih Madiha dan K.Liza....

Pulut Kuning
Sumber ; Fp MaDiha

Bahan-bahan
1 kg beras pulut – cuci bersih dan rendam semalaman bersama serbuk kunyit dan asam gelugur
2 keping asam gelugur
1 s/b serbuk kunyit
3 cawan santan pekat (ni MaDiHa agak2 je ni..lupa nak sukat )
1 – 2 s/k garam larutkan bersama santan

Cara2
Panaskan periuk pengukus. Toskan beras pulut dan masukkan beras ke dlm periuk kukus. Jika periuk kukus anda jenis yg berlubang besar.. kena alaskan dahulu dasarnya dengan daun pisang atau kain maslin. Boleh juga gunakan kain lampin baby yg belum pernah diguna.. ingat tu.. yg belum diguna yer… hehe.. Kukus selama setengah jam. Keluarkan pulut ke dalam besen dan tuangkan santan lalu diarong rata (dikacau2). Kukus lagi setengah jam dan bolehlah diangkat.






AYAM MASAK KERUTUP
Sumber;Fp MaDiha Resepi Asal Majalah Jelita - Masakan K.Liza

Bahan2
80 ml minyak masak
80 gram rempah kerutup dibancuh dgn sedikit air
1 ekor ayam - dicucuk2 dgn garfu (MaDiHa potong kecil ayam so tak perlu cucuk2)
30 gram kerisik
sedikit garam
30 gram gula merah (MaDiHa guna gula kerek/manisan)
800 ml santan dari sebiji kelapa

Bahan kisar
100 gm bwg merah goreng (MaDiHa timbang bwg kemudian baru buat bwg goreng)
2 biji buah keras
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara2 Menyediakan
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kerutup dan kacau rata.
3. Masukkan ayam, kerisik, garam, gula merah, santan. Biarkan mendidih sambil dikacau.
4. Pastikan kuah pekat dan ayam lembut.
5. Hidang bersama nasi atau roti.



Cuti2 M'sia PT 5- Melaka-Tmn Seribu Bunga

Taman Seribu Bunga ni pergi pada hari yg sama ke Tmn Botanikal....sbb tu anak2 pakai baju yg sama.... Tmn ini juga terletak di Air Keroh dkt dgn Seri Negeri. Luas juga kawasannya penuh dgn pokok2 menghijau dan sesuai utk jogging. Tp anak2 lebih tertarik melihat kolam ikan dekat pintu masuk....


Depan pintu masuk taman....



Posing kat tiang dlm taman...


Posing atas batu pulak....


Tepi kolam ikan.....


Semua asyik tengok ikan dalam kolam.....




Catatan.....
Quote:


Nur-betul tu Nur..bila Nur dtg rumah masih dok kemas,next time kalau dah siap kemas kita panggil Nur dtg rumah....
zai Kulim-kena tunggu cuti pjg nak ke belah utara pula...
kak jie jie-rempah kerutub beli yg timbang kat Pasar Payang...tak sempat nak cari kat Kel.yg lama edit ni sbb edit dah dkt Maghrib..sini Maghrib awal 6.30..tambah pula sibuk layan anak2. K.jie dkt dgn Tmn ni jgn jeling2 saja..masuklah cuci mata dgn kehijauan pokok2 bunga....
unnamed-jauhlah kalau dkt mmg hantar sepinggan....
Hajar -anak no 2 Hajar suka dgn warna kuningnya kut...kalau pulut biasa anak2pun suka kecuali yg no2 mmg dia tak mkn pulut...
MamaFaMi -he..he..mmg siap letak notice board,takut org tak perasan rumah tgh dok kemas.. kalau nak update entry ..tak pernah siap cepat,ada aja benda nak buat. samalah kita mama..sayapun suka pulut,siap beli buku resepi khas utk pulut...
jeff -ohh mmg tak ramai org pergi ya...tp tempat tu sesuai utk jogging...hijau je...
masriyah-kalau pulut biasa mkn dgn telur atau sambal ikan bilis anak2 suka jugak....hias sikit utk mkn je Yah..kalau utk hantaran kena lagi comel ni...
ed -kalau dkt boleh jugak hulur sepinggan...
wan -laa cik wan lapar balik ke...masuk cepat2 dapur ambil pinggan..nak sendukkan pulut kuning ni...
rani -munge pulut kuning...
nabialishad-pulut kuning baru mkn raya Haji lalu tp bila dah nak mkn buat juga..
Mummy Irdina&Arissa -ngadap pulut tak boleh sayang2 bila terhidang terus aja ngap....
tariqzaidanirah-tak ada apa2 majlis sekadar mkn sekeluarga..hias sikit2 utk posing je ni...
MaDiHa -sayapun terliur tengok MaDiha dan kawan2 yg lain dok tayang pulut kuning tp kalau selepas ni ada Fp yg tayang puluk kuning pasti terliur lagi...hias sikit nak pikat hati anak2 utk mkn...tp pulut kuning MaDiha buat hari tupun cantik ..
Nur-ada plan nak buat pulut kuning tu Nur jgn tangguh2..cepat beli pulut Nur...kalau dkt mmg confirm simpan sepinggan,bukan pinggan kecil tp pingan besar lagi utk Nur.... majlis tunang Syazrin ke..luculah acik Nur ni....
umi-kal-nak hias kek sy tak pandai Auntie...hiaslah pulut kuning ni dulu...
zuhri -biasa pulut mkn dgn rendang...ada rempah kerutub ni cuba mkn dgn kerutub pula..
Kak Leen -Tak sampai lagi ke K.Leen, pulut yg dipos...salah alamat kut....
shieda -jgn serbu..nanti runtuh tangga rumah....
penyulawa-terliur tengok pulut K.Anim buat hari tu....
abg madzli dan kak balkhis-pulut kuningpun kesukaan kami sekeluarga...anak2pun suka juga..
Sabrina-lama tul tak dengar berita dr Sab...Sab pantang mkn pulut ke..kalau mudarat baik pantang wpun teringin,baik utk kesihatan.kami balik cuti 3 minggu Dec lepas...
zai Kulim-betul tu Zai..sama kat kg akak sampai skrg kalau ada kanak2 khatam Al-Quran maka disediakan pulut kuning ....
kakmOn -kalu dpt putri bunian ke..triplet ke...nanti hidangkan bukan takat pulut kuning tp pulut panggang,pulut pagi..pulut dakap..he..he..ada tau nama pulut ni kat kg saya...
unnamed -bila ada makanan sedap..diet tolak tepi dulu ,tp bila malas masak..masa tu diet jap....
Lee Lin -tu gaya bebas...macam2 aksi..
mdzaidi-dah lawat Fp mdzaidi...byk gambar2 cantik...
fifi fad-selalunya masak pulut biasa saja mkn dgn rendang..kali ni masak lain sikit..
mama @nis-ni projek cuti2 M'sia tp belah Utara tak sempat pergi...
amm -ada forum baru ya...
Kamalina-Haziq boleh geng dgn abg kat rumah suka pulut....Syazrinpun suka jugak..tak jadi ke buat pulut,mak Kamalina dok dkt boleh nuntut ilmu...cuba buat lagi... Melaka dah panggil2 tu...bodek2lah cik abe jln2 ke Melaka mmg byk tempat menarik...
ct -Sama2...bertambah seri rumah Ct bila digantung hadiah riben pink itu...
WanZee - boleh cuba WanZee, senang saja buat pulut kuning ni.....
ariananurkasih -Salam juga buat K.Jun, kami sekeluarga skrg ni tinggal di Brunei tp asal Pantai Timur M'sia. Ohhh K.Jun dah pernah ke sini...tak nak dtg jln2 Brunei lagi ke? Bekerja dari rumah..... menariknya boleh tengok anak2 sambil berkarya. tq atas ucapan itu...sebetulnya majalah ni tak diterbitkan, hanya cover sahaja yg direkacipta.... kreativiti salah seorg pemilik Fp.Have a nice week end buat K.Jun juga....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net