Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 4-Feb-2008 01:12 Email | Share | Bookmark
Mini Cheesecake,Puding Roti Coklat&Cuti2 M'sia Pt5-Bandar Melaka

Dataran Pahlawan
Bandar Hilir
Muzium Samudera
Bandar Melaka
Dlm shopping center Dat Pahlawan
Dlm shopping center Dat Pahlawan
Dlm shopping center Dat Pahlawan
Dlm shopping center Dat Pahlawan
Dlm shopping center Dat Pahlawan
mini cheesecake
mini cheesecake
 
 


Mini Cheesecake ni dah lama buat tp baru sempat update dlm Fp.Comel nengok bentuk cheesecake yg kecik bentuknya. Cheesecake ni anak2 tak suka sbb masam2 manis sikit...tp mamanya suka ...

Mini Cheesecake
Sumber : Fp Maklang asal dr hellikonia

Cheesecake :
4 keping biskut marry original }- mklang guna biskut marie coklat-sypun guna biskut marie coklat
1 keping oreo } tak masuk pun
blend hancur & campurkan bersama 1 sudu makan butter cair
tekan pada loyang size 3"

125g cream cheese
1 1/2 sudu makan gula
1/2 biji telur
pukul cheese, gula & telur hingga kembang

Cara
tuangkan ke atas biskut yg telah ditekan tadi
bake @ 150C @ 12-15min
sejukkan
tuangkan topping ke atas cheesecake -sy letak topping strawberry filling
sejukkan sebelum dimakan .
-sy buat 2 adunan







Ni pula projek nak habiskan roti...stok roti mmg selalu ada kat rumah sbb anak2 selalu mkn roti tp hari tu beli yg besar lambat pula nak habis. Mula2 nak buat puding roti versi bakar tp oven pulak masih berbau sbb buat grill lauk tgh harinya jadi kukus saja. Letak coklat sbb anak2 tak begitu suka kismis skrg...padahal masa kecil suka betul mereka dgn kismis. Walaupun coklat dah cair setelah masak , anak2 suka pula puding ni... tanya bila mama mahu buat lagi....

Puding Roti Coklat
Sumber ; Mingguan Wanita

Bahan2
5 keping roti- sy guna 8 keping
1 tin susu cair
gula secukup rasa-sy letak 6 sudu makan
1 sm mentega
secubit garam
1 sk esen vanilla
1 biji telur
1/2 cwn coklat urai-sy tambah coklat chip

Cara

1.Roti dicarik2/potong dan direndam dlm susu cair.
2.Pukul gula dgn telur hingga larut,tuangkan dln adunan roti.
3.Masukkan mentega,garam dan esen vanilla.
4.Setelah roti agak lembut masukkan dlm loyang kukus,taburkan dgn coklat
5.Kukus selama 45 min
6.Setelah masak dan sejuk bolehlah dipotong.





Cuti2 M'sia Pt 5- Bandar Melaka

Di bandar Melaka tak byk ambil gambar, pusing2 bandar dan sempat pergi shopping center di Dataran Pahlawan....byk kedai kat bawah tu,suka tengah barang kraf tangan yg pelbagai di situ...suasananya jauh lebih selesa dan lapang berbanding dari dulu...tp lupa pulak nak ambil gambar.. Masa pergi tu masih suasana Krismas, jadi byk hiasan Krismas kat sana. Sebahagian gambar yg sempat diambil....



Suka tengok gambar ni sbb ada cupcakes besar....



Dok di tangga...nunggu Gingerbreadman buka pintu....


Posing bertiga... .


Kereta kecik lah ...tak muat...dok atas bonet pun jadilah....


Muzium Samudera..gambar tak jelas ambil dari dalam kereta..
Quote:

Sukanya hati hari ni dpt 2 award ...macam artis pulak....
[b]Award 1
Nice Matters Award


Pagi2 lagi cik Bedah ketuk pintu...rupa2nya nak bagi award...cepat2 pergi rumah cik Bedah kat kg sebelah angkut award buat balik tayang kat rumah pulak..... .Terimakasih byk2 cik Bedah .....atau nama glamurnya K.mOn anugerahkan award pink ni...suka warnanya...



Seronok dpt hadiah ni, jadi nak juga kongsi keseronokan dgn kawan2 . Nanti bawak balik ya gantung award yg ada riben warna pink ni rumah masing2.... . Nice Matters Award ni nak hadiahkan pula pada...

MamaFami
K.Roylazim
Masriyah
K.Jie Jie
Ct Nik
Auntie Umi-kal


Quote:

2.Award ke 2
Friendly Site Award


Ptg pulak....org jauh dari Tanah Arab...dtg menyapa khabarkan ada hadiah...jeng..jeng... rupa2nya Tuan Puteri dari Dubai....bagi Friendly Site Award...seronoknya dpt lagi satu award. Terimakasih Princessharyati kerana sudi bagi anugerah ni.... semoga tali persaudaraan di alam maya akan terus erat terjalin. ..



Award nipun nak kongsi dgn kwn2.....sila bawa balik ya...boleh gantung...boleh letak atas almari rumah tp jgn simpan bawah katil sbb cantik ni ada munge-munge...... . Friendly Site Award ni nak hadiahkan pula pada.....

Nur
K.mOn
K.Daalia
Kamalina
K.Leen



.....
Quote:


cik bedah-ingatkan sapa dtg pagi2 ni....kalau hadiah mmg copat je ambil..Tq K.mOn bagi hadiah..pink lagi..
Nur-Sorry Nur mmg betul bila Nur dtg rumah dok kemas lagi.... tak marahlah suka Nur dtg jengok rumah biarpun rumah masih sepah..jgn serik dtg lagi ya...
rani -mmg besar gedabak..tu yg minat nak posing.kalau kapkek betul sure dah ada org angkut dok tayang kat situ...
shima-nanti akan lawat Fp tu ya...
cikwan-Salam ziarah jugak utk Cikwan, cuti2 M'sia ada lagi gambar..tungguuuu. letak strawberry filling biar merah menyala rupanya cikek ni...
kamalina-samalah kita..anak2 pun tak suka,husben cuitlah sikit....tu yg buat kecik2 ni dan sikit adunannya. Award terima dari K.mOn..tanda persahabatan utk memeriahkan lagi Fp dan blog. Sayapun nak bagi award ni utk Kamalina, nanti ambil ya...
princessharyati -tq byk2 Yat kerna sudi bagi hadiah...cepat2 gi ambil takut melepas...
Sabrina-he..he..mmg comel cc krismas tu..
zanaz -mula2 tak suka juga ciskek tp bila dah mkn sedap pula.kat Fp Zana byk resepi ciskek..Zana mmg peminat ciskek tul ya.tembam sikit je tu...jogging 2-3 round surutnya..
tariqzaidanirah-masa beli filling ni tak nampak merah sgt tp bila sapu atas ciskek..alamak merahnya..
Ana-betul tu Ana..mamanya syok tengok hiasan krismas..sibuk minta anak2 posing.masih masam wpun Ana dah byk boh gula..tak pastilah sbb masak hari ok..mungkin bunga ana fresh lagi kut sbb yg saya dah lama.Syazrin ni tak cerewet sgt mkn berbanding abg2nya,kalau dia nak mkn dia akan ambil sendiri mangkuknya minta dibubuhkan makanan....paling suka kentang dan karot..kalau lauk2 tu dia kurang sikit...
ida isk-he..he..kontrol macho tu sbb takut jatuh...
masriyah -samalah kita Yah,puas pujuk anak2 suruh cuba mkn...cikit aje cuba.tu yg slow sikit nak baking kek yg ada cheese wpun suka gak....
MamaFaMi -Tahniah jugak utk MamaFami byk dpt award..glamer sikit2 aja tak boleh challenge mamaFami lagi glamer dpt jln atas red carpet lagi..
jeff- deco raya Cina pulak kat sana...gambar apa ya , singa ada tak...
Daalia-sedap ciskek ni K.Daalia, simple bahan nak buatnya...boleh cuba..
ct-tempat hiasan aja tp nampak real sbb warnanya bright dan cantik..kalau boleh mkn ada yg usung bawak balik rumah nanti...
Ros-blueberry filling punsedap..anak2 K.Ros suka mkn,syok buat sbb anak2 kat rumah tak suka..masam kata mereka..
sh-merah biar nampak terang sikit ciskek ni...
zira-mmg letak warna merah nak goda Zira...
ariananurkasih-Salam K.jun...layan anak2 mmg menghiburkan tak jemu dibuatnya.betul tu kalau yg bongsu lagilah seronok melayan..tambah2 yg suka manja2...Anak2 semua hero ni poning gak kadang2 mamanya... boleh aja K.Jun nak cuba resepi..sayapun copy dr kawan2..
Roylazim -ni betul2 ilmu tenung ni K.Roy.....K.Roy tenung ciskek dah terasa kat tekak...
ariananurkasih-bagus ada kesempatan belajar hias cc...boleh buat cc yg cantik.sayapun baru dgn Fp,tgh polish balik minat memasak...tu yg selalu ronda Fp/blog kawan2 intai resepi...
umi-kal-kalau dekat boleh kita tukar juadah dgn kuih lopes dan apam Auntie...
Nur -jgn2 serik dtg rumah ya.. saja nak pikat Nur dgn warna merah...napa Nur kecut perut nampak kapal besar...tp dah berani naik kira tak kecut perut lagi skrg.tq Nur..award tanda ingatan dr kawan2..naik pentas 2 kali perasan jap cam glamur..
yong*ibu chempaka-kalau tak suka masam mmg ciskek ni tak menepati selera tp puding tu sedap Yong, sbb letak coklat...
MamaFaMi-sama2 mama, jom mama kita naik pentas sama2..mamafami pakai baju jurai2 kain berela2 ka..ni tentu borong kain kat Nilai hari tu.. kalau mama jatuh terpijak saya dah siap tadah tilam kat bawah...
Daalia-bukan K.Daalia tak perasan tp saya baru senaraikan nama sbb semalam tak sempat...nak kongsi hadiah ni dgn kawan2..nanti jgn lupa ambil ya...
KakLeen-hadiah ni nak kongsi sama dgn K.leen...mmg seronok dpt kongsi kegembiraan dgn kawan2...
Hajar -betul tu hajar kalau double cc , coklat dan cheese kena lupa jap diet...kalau ingat diet nanti tak leh mkn. minggu demam award,semua gantung di rumah masing2..
zakiah z -ingat nak pikat anak letak warna terang tp tak jadi jugak sbb diorg tak suka cheese. puding roti bakar belum cuba lagi tp yg kukus ni anak2 suka..
WanZee -tunggu kerajinan melanda boleh cuba Wan Zee. mmg cantik deco krismas ni geram tengok...
kakmOn-he..he..tuah ayam nampak di kaki tuah Fp dpt 2 award dlm sehari...pantun dua kerat ni k.mOn.. .
Nur -sama2 Nur, wpun jauh dkt di hati tu yg bagi hadiah ni..saya gi rumah Nur mlm hari..diam2 takut kacau org tidur tu yg buat Nur tak perasan.... kena shopping before raya ke..penuh peti ais tu stok brgan dapur.kat sini cuti kedai tak tutup...
Haniss -Tq Haniss ingat kat org seberang laut China Selatan....terus naik kapal ambil award kat rumah Haniss....
kak jie jie-ni kesempatan nak cuba resepi2 baru tp bila angin malas melanda masak pun main resepi campak2 je... kitapun nak rasa masakan K.jie,bila gaknya..
lieya_latif-kalau nak jual kena lagi comel kut bentuknya..dah terasa kat tekak sedap tak..
zuhri-tulah kan kalau dkt boleh hulur 2-3 biji..tukar dgn kek coklat Zuhri tu...
kak pah -buat kecik2 senang tak yah potong..terus mkn.. . emel dah lama terima..baru balas nanti k.Pah buka emel ya bila internet dah on balik kat rumah baru. s'mat berpindah...
Dayang-Salam Dayang,boleh lalu tak kena tol pun kat sini... . kat dapur Dayangpun bau sedap2 jugak,siap kek lapis2 lagi ....
umi-kal-Sama2 auntie...teringat kat auntie yg jauh...tu yg bagi hadiah utk kenang-kenangan...
ariananurkasih-Dtg byk kalipun tak apa K.jun..suka dpt tambah kenalan dan memeriahkan lagi rumah ni...dah tengok gambar Cameron tu..mmg cantik bunga2nya. tak tahulah bila nak pergi lagi sana...
kamalina - Hadiah utk Kamalina siap simpan dlm peti...takut hilang..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net