Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 20-Feb-2008 14:30 Email | Share | Bookmark
Mini Cakoi dan Kampung Air,Brunei

balai bomba rasanya ni
bandar dan kg Air
jeti tunggu bot
bot membawa penumpang
tempat parking kereta
bas mini di bandar
masjid di kg Air
pemandangan tepi sg
lagi jeti tunggu bot
pemandangan sekitar
bangunan kraftangan dr jauh
sekolah kg Air
bandar dankg Air
sekolah
water taxi ke Temburung
sekolah dan bot penumpang
deretan kereta penduduk kg Air
lagi jeti
jeti dgn kubah di atasnya
lagi pemandangan kg Air
bandar Seri Begawan
lagi pemandangan
bangunan Kraftangan
cakoi sebelum digoreng
Cakoi dah siap goreng
Cakoi dah siap goreng
cakoi inti sosej


Resepi cakoi ni dah lama disalin tp lupa salin dari mana. Masa jln2 rumah MamaFami terjumpalah resepi ini. Tq mamaFami kerana kongsi resepi. Cakoi ni chewy sikit bila dikunyah.
Biasanya kalau cakoi ni suka cicah air lada tp bila dah dok sini mula suka cakoi yg diletak pelbagai inti spt marjerin,kaya atau jem strawberri, sbbnya di sini cakoi dijual dgn pilihan inti2 berkenaan termasuk madu dan perisa durian. Caranya cakoi yg baru masak..panas2 tu dibelah tengah dan disapu marjerin dulu agar marjerin cair dan meresap dlm cakoi ,kemudian barulah inti pilihan. Jika mahu boleh campur kesemua inti...

MINI CAKOI (Aunidayini)
Sumber ; FP MamaFami

Ingredients :
3 cups flour
1 1/2 teaspoon salt

Yeast mixture :
5 gm (1 1/4 teaspoons) instant yeast
1 cup water
1 tablespoon sugar
2 cloves garlic ~ cut into pieces

Method :

1. Mix all the ingredients in the yeast mixture and let it stand for 10 minutes before using.
2. Sift flour and salt into a bowl and pour in the yeast mixture (remove the sliced garlic).
3. Knead till a soft dough is formed.
4. Leave to rise for 30 minutes in a covered bowl.
5. Roll the dough till about 1/2 cm thick into a rectangle.
6. Cut the dough into small rectangles and arrange on a floured tray.
7. Leave to rest for 1 hour before frying.
8. Heat oil, pull the small rectangle and fry them in hot oil till golden brown.



Quote:
Tips from Sal...
Through experience Sal sapu minyak sikit sekeliling dough dan tutup bekas dgn plastik lebih cepat nak prove tambah kalau di tempat-tempat sejuk ni.

Note from Aunidayini...
...the bawang putih is actually for the flavour and to distinguish it from other breads. That is how cakoi are made here. Tak pernah pulak makan makan dgn chili. Biasa nya kita makan with sweet stuffs. But ada jugak people masokkan cakoi ni kat rojak. BTW, the outside of this cakoi is supposed to be keras and kind of chewy... not like doughnut, that's how we eat it here...



Kampung Air, Brunei

Gambar Kampung Air yg terletak di Bandar Seri Begawan ni dah lama diambil sebenarnya tapi baru ada kesempatan untuk update dlm entry kali ini. Semua gambar diambil dari seberang dkt dgn jeti sbb tak plan nak naik bot ke Kampung Air. Walaubagaimanapun kami sekeluarga sudah beberapa kali pusing2 dgn bot di Kampung Air.

Kg Air ni agak luas juga dan mempunyai beberapa buah kampung. Kalau tempah bot bolehlah pusing2 keliling kg Air...rasanya dkt sejam jugak pusing2 dgn kadar RM46 utk sebuah bot. Kampung Air ini terletak betul2 di bandar Seri Begawan dan mempunyai pelbagai kemudahan asas. Antaranya sekolah,masjid,balai polis dan balai bomba yang semuanya terletak atas air. Penduduk kg Air yang memiliki kereta akan menempatkan kereta mereka di sepanjang tebing berdekatan jeti sekiranya mereka ingin pulang ke rumah masing2 di Kampung Air. Tempat letak kereta biasa akan penuh menjelang petang bila penduduk pulang ke rumah masing2. Di sini tidak perlu risau kereta di tinggalkan di tepi jeti jauh dari pandangan mata kerana jarang berlaku kes kecurian kereta. Bot penumpang banyak yg berulang-alik dari jeti ke Kampung Air. Walaupun seorang penumpang, pemandu bot tetap menghantar penumpang ke rumah masing2. Jom kita lihat pemandangan kg Air...


Sekolah di kg Air.


Water Taxi ke Temburong .


Masjid dan rumah di kg Air


Kg Air dan Bandar Seri Begawan


Deretan kereta yg diletakkan di sepanjang sungai.


Jeti utk penduduk ke Kampung Air
Quote:

Selamat Menyambut Hari Kebangsaan Ke 24 Brunei Darussalam

Ulang tahun hari kebangsaan ke 24 Brunei Darussalam akan disambut pada 23 Februari 2008 (Sabtu ini). Di kesempatan ini ingin mengucapkan selamat Menyambuat Hari Kebangsaan ke 24 kepada K.mOn, Hjh Ros dan Siti serta buat semua penduduk Brunei. Dan selamat bercuti panjang mulai Jumaat esok.




Quote:

ummi-S'mat dtg K.ummi ke rumah Fp ni,biarpun baru kenal tp kemesraan tetap terjalin. hias kek pandan..letak2 gini bolehlah tp kalau nak buat bunga2 guna bc mmg tak pandai. resepi kek pandan dah lama copy..perap lama gak baru rajin nak buat. Skrg tinggal di Brunei tp asal org Pantai Timur M'sia juga ...
MamaFaMi -anak2 suka sosej..apalagi letak sosej dlm cakoi. tq mama kongsi resepi..
Nur- Nur nak cakoi boleh aja...nak berapa batang tu,nanti kirimkan ke seberang tambak.. cakoi instant belum pernah beli kebetulan warung jual cakoi dkt aja dgn rumah kalau nak mkn segera. Sepupu husben Nur masih kat Brunei ke..
jeff-betul tu,kg Air merupakan destinasi pelancongan terkenal di sini.kebetulan pula terletak betul2 di bandar dan mudah pengangkutan bot utk jln2 ke sana...
Shasha-lepas buat rectanglesss, kita lilit keliling sosej.selamat mencuba shasha...
Sabrina -mmg menarik sbb kg terletak atas Air..tiada tempat lain . Masa di M'sia mmg suka beli cakoi kat Pasar malam yg siap cicah air lada..
Haniss-semua kemudahan atas air tak payah nak ke darat kalau nak pergi sek dan masjid...
zuhri-letak sosej ni kira cam experiment. kita pun rindu gak kat kg....esp makanan kat Kelate...
hanieliza -Mari-mari k.Liza dtg Brunei..saya pun tak sabar2 nak jumpa K.Liza. nanti bawak K.Liza naik bot keliling kg Air.Rumah k.mOnpun dkt aja...boleh jumpa nanti...
MaDiHa-aaa..roti keramat kalau org Ganu panggil tp kayu keramat tu kalau mkn mmg tak payah cicah mkn gitu pun sedap. Kalau tekstur yg belubang di tgh tu mmg bubuh tawas rasanya,sayapun tak berani nak cuba.tak byk berlaku kes jenayah curi kereta salah satu sbbnya kat sini kereta murah dan kebykkan berkereta.kalau org guna motor boleh hitung jari. sama2 MaDiha ;ttg tag bear tu cuba MaDiHa right click atas bear tu dan click properties.dan copy location macam biasa...
ummi-masih org M'sia tp tinggal di sini skrg. ohh..k.Ummi dah dtg Brunei dan Labuan,merata tu...bila nak dtg lagi...
ummi zufayri -Salam perkenalan juga buat ummi zufayri. 14 thn..dah lama tak balik tu...sedara mara tentu rindukan Ummi kan sbb tu bertanya bila nak ke Brunei..
kamalina-baru pertama kali dengar pktn kocok.letak inti sosej senang aja..buat 4 segi pjg dan lilit kat sosej.Harga brg dapur kat sini kalau dr M'sia mahal jugak...ada yg hampir 2 kali ganda. kalau kain psg dr Dubai tu murah...
mak farhah-cubalah Julia..buat minum ptg sedap gak..
Misliha-jom dtg jln2 Brunei k.Mis..dah ada plan tu jgn tangguh lagi..betul tu dpt tengok adat resam dan makanan negara org..
kak jie jie-cakoi ni boleh jadinya k.jie..senang jugak. sek dlm air ni..studentnya tak boleh nak merayau merata2 sekadar kat balkoni,cikgu senang nak cari anak murid kalau tak masuk kelas.. .
kakmOn-Salam jugak buat k.mOn..tumpang seronok teman2 sambut hari Kebangsaan kat sini..
dilla-manje-Salam perkenalan juga buat dilla. pak tong ko..baru kali pertama dengar ni. segan pula nak jadikan sifu..maklumlah ilmu masak2 memasak ni masih dok timba. tp nak berkongsi ilmu dan resepi mmg boleh...
aimah rafidah-masa sejuk2 makan cakoi kena pulak dgn air panas..sedap...
KakLeen-Kalu k.Leen dtg Brunei..awal2 lagi saya bawak k.leen ke kg Air biar berendam puas2..cakoipun nanti dibekalkan sebesen...
masriyah -anak2 mmg suka sosej..tu yg dpt idea letak sosej..senang je ni Yah..
tariqzaidanirah-kalau cicah air panas2 mmg sedap buat minum ptg.tak jadi cakoi..mungkin masalah dgn yis kut atau tak cukup lama direhatkan utk cakoi kembang
mummy jam -kat sini kebanyakkan cakoi dijual panas2 dgn pilihan inti tp kalau tak ada intipun ada lagi murah..
mamaella -dpt celup kopi ni tak sedar lepas sebtg..sebtg habis cakoi dlm pinggan...
soulha-Kg Air mmg fames kat Brunei..wpun tanah di Brunei masih luas tp kg Air tetap dikekalkan. Cakoi Sue pasti sedap ni sbb siap buat jual..start enjin tu jgn tak start...
aishah@ummiaqil-lama tak dengar berita dr Aishah.kg Air ni tenang hanya bot2 sahaja yg menderu keliling kg..
sitiazma -nak pelbagaikan rasa cakoi..cuba letak sosej tp kalau yg pelbagai inti spt kaya dll tu mmg di sini dijual letak inti..
WanZee-boleh cuba Wan Zee buat minum ptg..
kak rus-kemudahan asas mmg dibina di kg Air jadi senang penduduk nya tak payah pergi jauh utk hantar anak2 ke sek...
hijanahhafiizhsakura -mmg unik kg Air,tak ada di tempat lain. hijanahpun dah ke Brunei...rugi tak naik bot pusing2 kg Air..
lee lin -yoooo...kalau budak2 dpt idea Lee Lin bahaya tu...pening cikgu kat sek sana...
Dayang -amboi pjgnya panggil nama... .Tgh hari ni rehat dr masak sbb dah byk masak nasi lemak pagi tadi....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net