Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 13-Mar-2008 03:36 Email | Share | Bookmark
Roti Canai & Gulai Darat Ayam

Perap semalaman
lepas tebar,tunggu kejap utk goreng
ready utk digoreng
dah masak
gulai darat ayam
kari darat ayam
ni mama punya!


. Pada malam keputusan pilihanraya, sambil tunggu keputusan...dok fikir apa nak masak utk sarapan esok pagi... . Ingatkan nak buat soto tp byk bahan2 sampingan tak ada di rumah. Dalam dok fikir2 tu .....terlintaslah nak makan roti canai.. Anak-anak mmg suka roti canai. Biasanya beli roti canai yg frozen, senang simpan dlm peti ais buat stok,tinggal goreng bila mereka nak. Roti canai Mamak memang ada dekat rumah tp skrg ni jarang beli sejak roti canai dah naik harga, kalau roti kosong RM2.30 sekeping dan roti telur RM2.80 sekeping , mahalkan.... tp sesekali kepingin mmg pergi cari jugak roti canai Mamak....
Oleh kerana dah lama tak nguli roti canai,maka step nak buatpun dah lupa. Nasib baik ada rujukan step by step buat roti canai di Fp Mamafami. Tapi bila sampai part tebar tu...mmg fail,sampai koyak rabak roti tu dibuatnya...
Kalau roti canai anak2 suka roti canai telur dadar...tp mamanya suka roti tampal... .

ROTI CANAI
Sumber Fp MamaFami, tq MamaFami kongsi resepi...
Ingredients :

500 g flour
300 ml water
1 egg
1 teaspoon salt
2 tablespoons condensed milk
1 tablespoon shortening
Method :

1. Prepare the ingredients.
2. Dissolve salt in water.
3. On the mixer and pour in the salt water bit by bit...
4. ...till soft and smooth dough is formed.
5. Make into 11 small balls.
6. Coat with margarine and keep for at least 2 hours. The longer the better. I kept it overnight in the fridge.-saya coat dgn minyak sapi
7. Pour some oil and margarine in a bowl.
8. Grease the table with a bit of oil and flatten one small dough. Spread a bit of oil on the flatten dough.
9. Hold the dough as shown in the photo and start 'throwing' (tebar aa..bukan buang! Hahaha!)..
10. Pull the sides of the dough to get a thinner sheet. Sprinkle with a bit of # 7.
11. Bring the sides to the center.
12. ...to form a long dough.
13. Hold upwards and swirl it.
14. Leave it for half an hour.
15. Flatten it.
16. And keep it in a container, each piece must be layered with a small piece of plastic. Or otherwise, fry on a hot pan with a bit of oil.







Untuk cicah dengan roti canai...masak gulai darat ayam saja. Senang masak sebelah pagi byk2 sekaligus utk lunch.... Bukan malas tapi nak jimat masa dan tenaga....
Kuah ayam dibuat pekat sedikit, barulah sedap cicah dengan roti canai..... . Roti canai biasanya cicah dengan kuah dal, tp tak begitu suka kacang dal...kalau masak dalcapun tak letak kacang dal.
Sebenarnya ni dah kali ke dua masak gulai darat ayam. Kali pertama buat dulu guna rempah kari biasa sbb ingatkan rempah gulai dah habis....ganti rempah karipun sedap juga. Tapi semasa selongkar almari...terjumpa rempah gulai,rupa2nya masih ada,camna boleh lupa...


Gulai Darat Ayam
Sumber Fp Haniss , tq Haniss kongsi resepi...

BahanĀ²

1/2 ekor ayam - dipotong
santan - saya guna 1 1/2 pkt santan debu
1 1/2 sudu besar rempah gulai - ganti rempah kari ayam pun sedap juga
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 cm lengkuas
1/2 cm kunyit
1 sudu kecil ketumbar
1" kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
asam keping
garam secukup rasa.

Cara membuatnya


1. Kisar b.merah, b.putih, lengkuas, kunyit hidup, ketumbar. Campurkan dengan cili yang dah diblender (ikut kepedasan masingĀ² ler)
2. Campurkan ayam dengan bahan kisar dan renehkan diatas api (kacau sekali sekala)
3. Bila ayam dah empuk masukkan santan, gula, garam dan asam keping
4. Reneh lagi atas api sambil dikacau hingga pecah minyak.



Quote:

Nur-kalau hari hujan,perut cepat betul keroncongkan...nak ngunyah aja.. .kat sini baru minggu ni panas terik.Nur, rempah gulai adalah nama sejenis rempah yg dijual di Pantai Timur M'sia. ..
Haniss-belum cukup mahir lagi nak bisnez Hanis, tebar roti canai koyak rabak jadinya... kena belajar dgn Mamak ni.mmg mahal sbb tu suka beli frozen senang dan murah.nak nguli sesekali masa angin rajin melanda...
ibuain-Waalaikummusalam ibuain, asal mmg dari Kel tp bukan Bukit Marak. sama2 Kelate kita ni...
ida isk-sesekali nak exercise tangan dan skill tebar-menebar roti canai..
kak jie jie-nak order 8 kpg... boleh, utk K.jie saya bagi extra 2 kpg lagi.. .resepi dah ada tu, bila K.jie nak kayuh buat roti canai pulak.InsyaAllah , semoga cita2 angah tercapai...
makAlif-mmg mahal roti canai di Brunei ni. masak utk keluarga aja. program tu spt yg diterangkan dlm Fp makalif. ..
korok -jemput2 jamu mata..
masriyah -mmg kenyang makan roti canai sampai tgh hari, pastu terasa pulak malas nak ke dapur..
srsfeqah -harga roti canai sini mmg mahal betul,rata2 Mamak yg buat, samalah kita tak suka kacang dhal...
anis-cubalah Anis buat roti canai, kalau lebih boleh simpan frozen.goreng bila2 nak..
ctnik-aa.. Ct gulai nasi berlauk pagi, teringat pulak makanan kelate....
jeff-tunggu sapa2 cipta resepi baru gulai laut ayam...
Emy -mmg mahal kat sini..kat M'siapun roti canai naik hargakan. jom Emy kita pakat masak gulai darat,senang buatnya..
Dayang-Dayang roti canai ada lagi ni, jemput mkn..
roylazim -kalau kat rumah, anak2 suka betul dgn roti canai. tq k.Roy for the tips...
MaDiHa-dah lama tak nguli roti ni,biasanya beli jugak. terajin pulak nak nguli sambil tunggu keputusan PRU12. cik abe tukang uli, lembut roti canai tu...
Yati-Rempah gulai tu mmg nama sejenis rempah macam rempah kari gak. ada jual belah pantai timur.Kalau yg famous tu brand Rose...
soulha-sorrylah tukang buat roti canai dok terkial2 tebar roti tak sempat nak buat air,kalau lekat minum air kosong dulu... .ayam menari2 tu happy terlepas dari reban tak dpt sembelih masak gulai....
tariqzaidanirah-sesekali nak cuba skill nguli dan tebar roti.ingatkan nak challenge Mamak tapi kena byk praktis lagi.....
baayah-masak sikit utk keluarga sambil mencuba resepi baru....
Ana-itulah hari tu nengok FP Ana buat roti canai, semangat pulak nak nguli...
baipower -saja nak buat Bai terliur.. ,mmg kena sinsing lengan kalau nak nguli,baru ulian kuat...
iu-kuah roti canai pun nak sampai banjir...ingatkan hujan lebat saja banjir.. mmg mahal harga roti canai kat sini,saiznya sama roti canai biasa kat M'sia. Rajin husben iu nguli...
Niza-Waalaikummusalam Niza.dok di perantauan mmg miss masakan Melayu.kalau nak mkn kena cuba buat,yakin boleh Niza...
umi solehah-kena byk praktis lagi buat roti canai ni T, dah terror tebar barulah boleh buat bisnez... takut pelanggan lari tengok roti yg ditebar koyak rabak jadinya...
azura asri-Waalaikummusalam dan salam perkenalan buat Azura, dah tengok Fp Azura, azurapun pandai masak...
Ros farahaina-Hajah Ros pun rajin nguli tp puashati bila buat anak2 suka dan jimat pulak tu. mkn roti canai dgn jem ke..anak2 kalau roti canai suka letak kuah kari....
sitione -Anak Ct boleh gang dgn anak2 akak sbb suka roti canai.kdg2 tgh haripun cari roti canai.part menebar tu mmg susahkan.bagus jugak guna rolling pin..
cikwan-sedapkan roti canai tampal berbanding roti canai telur.habis mkn mmg kenyang betul perut.ayam jambol tu kumpulan pom pom yam...
rinzura-mudah aja buatnya, Rinzura cubalah,yakin boleh punya..
Sabrina -akakpun bukan ada skill buat roti canai ni.main nguli aja, nasib baik ada step by step kat Fp MamaFami...
norz-nasib baik diorg suka mkn, tapi kdg2 ada jugak bila cuba resepi baru tak dapat sambutan di rumah.mama kena jadi vakum cleaner habiskan semuanya... .tp anak2 K.norz untung mamanya pandai masak, boleh mkn macam2.tp anak2 gadis mmg elok diet dah jadi mak nanti tak boleh dietkan,semua nak ngap aja...
MamaFaMi-terimakasih juga buat MamaFaMi kerana sudi kongsi resepi.nasib baik ada step by step mamaFami tunjukkan. sbb dah lupa buat cam na...
kamalina-mmg selalu order roti canai tampal kalau beli kat luar.telur goreng mata kerbau digoreng atas roti canai,sedap. samalah kita, tak reti nak nebar roti canai koyak-rabak, compang camping jadinya...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net