Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 15-Mar-2008 07:38 Email | Share | Bookmark
Menu Hari Jumaat

Seikat pucuk midin yg dibeli
bubur tengah masak dlm periuk
bubur lambuk yg dimasak sebelum ini
siap utk dimkn
bubur yg dimasak Jumaat lepas
bubur baru masak
mee kari utk sarapan
doh yg dah kembang
roti sdg dibakar dlm oven
roti baru masak
roti siap utk dimkn
roti inti kacang hitam
roti kosong

Entry kali ni adalah menu yang dimasak pada semalam,hari Jumaat. Oleh kerana hari Jumaat hari cuti mingguan maka utk sarapan masak yg heavy sikit iaitu mee kari,kiranya ni menu ulangan. Mee kari termasuk dalam carta top 5 kategori heavy breakfast kat rumah sbb seisi keluarga suka... ,sampaikan abg yg sulong,kuah mee karipun dia hirup..... Lain-lain resepi yg masuk top 5 adalah laksa...semua jenis laksa , nasi lemak, soto dan pulut ikan kering . Resepi mee kari ni guna resepi yg sama, resepinya ada di sini .




Bila dah pagi makan kenyang mulalah malas nak masak utk lunch... , jadi masak yg mudah iaitu bubur lambuk. Kalau bubur lambuk ni teringat kesedapan bubur lambuk mak mertua masak bila semua anak menantu berkumpul. Bila tengok resepi K.Liza, lebih kurang resepi yg mak mertua masak.Nak senang kerja,copy aja resepi K.Liza...
Kiranya ni dah kali kedua masak bubur lambuk. Kali pertama masak bulan lepas tapi tak begitu puas hati sbb buburnya nampak tak berair sgt wpun husben cakap sedap. Kali kedua ni baru puas hati masak bubur lambuk sbb cukup lembiknya.
Kalau ikutkan resepi kena letak pelbagai sayur-sayuran tapi hanya letak sayur yang utama iaitu pucuk midin . Daun kesum dan daun kunyit letak juga sbb mmg tanam di rumah. Lain-lain daun ada dijual di kedai dekat rumah tapi kena beli seikat tak boleh beli sikit2. Harga seikat sayur di sini BND1(RM2.30). Kalau beli byk2 sayur takut lambat pula habis ....nanti layu dlm peti ais.
Oleh kerana anak2 tak makan sayur, maka asingkan sebahagian bubur sebelum masukkan sayur sebaik saja bubur dah masak . Untuk bagi lebih sedap bubur ni, hidangkan juga dgn kacang goreng, ikan bilis goreng, daun bawang dan bawang goreng....

BUBUR LAMBUK
Sumber FP K.Liza, tq K.Liza kongsi resepi....

Bahan

2 cawan beras [rebuskan dalam slow cooker] - rebus dlm periuk serbaguna
1/2 kg keledek [warna merah/jingga]...potong kecil
1 s/b lada hitam
2 cm. halia
5 ulas bawang merah
5 tangkai pucuk ubi
5 tangkai daun cekur manis
*1 ikat daun paku merah
1 ikat pucuk paku hijau
5 pokok kangkong
2 tangkai dan kadok
*4 tangkai daun kesom
4 tangkai daun kemangin
*1 helai daun kunyit
1 cawan udang basah saiz kecil [tak der pun tak per]
2 ekor ikan kembung [bakar dan ambil isi] - saya rebus...malas nak basuh oven
air secukupnya
garam
*daun2 yg saya letak

Cara membuat

1. Semua sayuran dipotong, basuh dan toskan.
2. Tumbuk lada hitam hingga lumat, setelah itu masukkan 10 ulas bawang merah, halia dan tumbuklah lagi sehingga lumat bersama isi ikan tadi.
3. Masukkan keledek dan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi bersama ikan yg dihancurkan kedalam bubur nasi tadi.
4. Masukkan udang dan kacau sehingga rata.
5. Bila sudah hampir untuk diangkat, masukkan sayur-sayura & garam secukupnya sambil dikacau hingga cukup rata dan sayur layu.
6. Angkat dan hidangkan.







Untuk minum petang pula sambil tunggu bubur masak, mulalah kerja menguli roti sbb nak tunggu masa roti naik lama juga. Teringat pernah baca di internet yg kalau doh roti nak cepat naik kena letak kat tempat yg panas sikit, maka doh yg siap diuli diletakkan di tepi tingkap dapur sbb direct sunlight... . Hasilnya doh mmg naik elok tambahan pula biarkan hampir 3 jam doh berkenaan sebelum diuli semula.
Roti ni sebahagiannya letak inti kacang hitam sbb inti lain anak2 tak suka. Inti kacang ni beli yg ready made sbb malas nak rebus kacang....

Soft Butter Buns
Sumber FP Zai, tq Zai kongsi resepi....

Ingredients

250g high protein / bread flour
50g superfine flour
50g castor sugar
1 tsp salt
2-1/2 tbsp milk powder
1-1/2 tsp instant yeast
1 small egg
30g butter,room temperature
140ml water
- saya tambah secubit bread improver

Glazing:
1 egg, lightly beaten -saya tak letak
Melted butter,for brushing
METHOD:


Combine all ingredients except butter and knead till a dough is formed. Add
butter and continue kneading till a smooth,soft and elastic dough is formed.
Prove the dough for abt 2 hour. (saya biarkan 3 jam)
After first proving, knead the dough lightly and divide the dough into small
even sizes.- saya dpt 11 biji (50 gm setiap satu doh kecil)
Rest for 10 minutes.(at this stage you can add filling of your choice..)
Place buns in a greased and floured square tin and prove until double in size.
Preheat oven at 200 degC.
Brush buns with egg wash and bake for about 15 minutes or until brown.
Remove from oven and brush with melted butter. Cool buns in tin for 5 minutes
before turning out onto a wire rack.



Quote:

kakmOn-kena tunggu K.mOn dulu terima menantu, baru giliran saya... mangkok tkt kaler pink kakmOn ni glamer betul mana2 K.mOn pergi selalu bawak...
MamaElla-roti mamaella pun naik elok..geram nengoknya...
unnamed-
Anis -sila cuba Anis, sayur tu boleh ganti dgn sayur2 yg ada kat sana..
unnamed-
sitione-pucuk midin ni sejenis pucuk paku jugak tp warna merah macam dlm gambar.sedap buat ulam dan masak lemak.Ct dah balik M'sia boleh pekena bubur lambuk mak. bulat sikit2 takpa..lagi comel nampak...
Hajar-dah lama tak jamu mata dgn masakan Hajar...
baayah-masak utk keluarga..
ctnik-tq for the tip. hari tu akak cuba gak masa buat donut.donut tu cam mula masak sbb lupa nak tutup api oven...
soulha-kalau dpt berjiran best kan, Sue pun rajin masak.boleh tukar menu...
Lee Lin -ambil dgn mangkuk2 pun boleh..
cek de sam-kalau ke rumah Che De pun kita asyik telah alir liur ,selalu menu yg sedap...
kak jie jie -mee kari mmg salah satu menu utama kat rumah ni sbb anak2 suka.resepi roti ni dah lama copy sbb berkenan tengok.adunan roti tu kalau letak tempat panas mmg elok/cepat naiknya K.jie...
maklang-boleh Mak Lang dtglah sini,nanti saya jamu mak Lang macam2,pastu saya pergi rumah mak Lang pulak..
jeff -ni antara menu favorit kat rumah ni..
misliha-K.Mis jemput jamu mata.bubur lambuk mmg tak puas mkn sedap..
ummi-Salam K.ummi. buatlah bubur k.Ummi,nanti saya jamu mata rumah k.Ummi pula... roti canai nipun saya taram je tebar..tu yg koyak rabak.. Dah tengok roti k.Ummi buat...elok naiknya.K.ummi dlm busy,masih sempat masak macam2, superwomen tul..
Noor-menu utk seisi keluarga..
Sabrina-kalau pucuk midin tak payah masak lama2 sbb pucuk ni mmg boleh mkn mentah buat ulam.yg byk pelbagai daun tp akak letak 2-3 jenis daun aja. Cubalah Sab letak sayur dan apa2 yg sesuai dlm bubur,sedap.mmg menjadi petua ni..
MaDiHa-sayapun suka letak pucuk midin dlm bubur lambuk.nasib baik kat sini senang dpt sayur kg..setiap hari ada jual di kedai kat rumah. tp kat kg saya kalau nak pucuk midin pergi cari belakang rumah atok mmg biasanya ada...
Yati-mee kari ni favorit seisi keluarga,anak2 mmg suka betul..
roylazim - sesekali tukar menu...biar lagi selera makan..
wawa-aaa..pucuk paku merah pun org panggil sbb warnanya yg kemerah-merahan itu.pucuk ni sedap jugak buat ulam cicah sambal belacan..
lieya -kalau belah pantai timur org panggil pucuk midin.betul tu Lieya,kat kg free aje pucuk ni,boleh kutip kat tepi jln.kalau kg akak belakang rumah atukpun ada...
aima-masa mula2 buat roti dulu tak berapa menjadi jugak sbb teknik tak betul. tp bila dah beberapa kali buat baru menjadi rotinya. ..
Haniss -aa..sekeluarga suka bubur kecuali anak no 2, dia kalau makan mmg cerewet sikit sbb byk benda dia tak mkn. bila roti masak mmg tak sabar sapu mentega biar nampak kilatnya itu..
baipower -boleh cuba Bai bubur lambuk ni sbb bahan2nya mudah,cuma pucuk paku merah susah sikit nak dpt....
kamalina-semangat tgh kobar2 nguli ni.tp tak boleh lawan MamaFamilah,pakar buat roti... bubur lambuk mmg sedap letak pucuk midin..
Farhana-Waaalaikummusalam Farhana. Terimakasih juga buat Farhana sudi mencuba resepi2 kat Fp ni. dtg lagi ya,nanti ada resepi baru menyusul...
sitiazma -kacang goreng ni kira sampingan tp kebanyakan org tak letak. tambah ikan keringpun sedap jugak...
ida isk-k.ida, saya belum berpeluang lagi cuba bubur lambuk kg baru yg femes tu..
masriyah-selera keluarga susah nak tentu kan Yah, ada yg budak2 lain suka,anak2 kita tak suka. cuba Yah sekali nguli roti..sambil2 exercise tangan..
unnamed-khabar baik K.jun. ada cc baru ke...tak sabar nak tengok cc k.jun yg cantik2 itu..
mama @nis -mama @nis pujuklah cik abe beli breadmakamer... murah kat UK banding di M'sia..
Ana-ok buku Ana dah terima.nanti boleh cuba resepi di dalamnya. Marilah jln2 Brunei..
aimah rafidah-Salam Aimah, kali ni lambat update Fp.busy sikit. cubalah Aimah buat bubur ni...boleh mkn lunch..
dinary-Salam perkenalan dinary. mmg dah dkt kita ni...cuma bau masakan aje belum sampai rumah dinary...
Ezza-nanti akak cari courier yg boleh hantar seperiuk bubur lambuk utk Ezza..
Kak Leen-betul2 gosok roti ni K.leen, biar kilat mancar-memancar... .cian tau kita dok cari k.leen..hilang pi mana.. rupa2nya ada dok rumah baru.jgn main sorok2 lagi ya K.Leen..
Nur-utk Nur hidangan sedia menanti...dtglah bila2 masapun.. jilat sudu mkn bubur tu senang sikit nak cuci... angin rajin dtg sesekali ni Nur tu yg pulun nguli roti.Dah jumpa rumah baru k.Leen kan..
unnamed-tq k.jun bagitau ttg deco lips tu tp mmg unik deco nya.bibir merah menyala cam pakai lipstik..
sweetlilly-samalah kita dah lama tak mkn bubur.ni yg buat sbb kepingin nak mkn...
mass-
cikwan-Salam Maulidur Rasul juga buat Cik Wan. wah kuat bunyi perut tu..kriok2....
umi solehah-makan sikit td kut T. saja nak bagi T lapar balik bila dtg rumah ni...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net