Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 2-May-2008 13:16 Email | Share | Bookmark
Nasi Beriani Udang, Goreng Ubi Dan Hadiah Bunga

Set lunch nasi,ayam dan pajeri
nasi beriani udang
ubi kayu goreng
 
 
 
 


Inilah nasi yg dimasak untuk dimakan bersama-sama roasted chicken dan pajeri nenas dlm entry yg lepas... Kebetulan masa pergi pasar banyak pula udang besar yg dijual, langsung beli sebab mmg teringin nak makan nasi beriani udang setelah menjamu mata di Fp Fifi Fad... .

Nasi Beriani Udang
Sumber ; Fp Fifi Fad,tq Fifi..
Bahan dan Cara ;

Salut udang dgn kunyit dan garam. Goreng dalam minyak + minyak sapi. Ketepikan. Tumis bawang besar [1 labu], bawang kecik [2 ulas], bawang putih [5 ulas] dan halia [1"] dalam minyak goreng udang tadi. Semua bawang dan halia mesin kering, atau kalau rajin cincang. Dah layu bawang, masukkan rempah beriani . Serbuk rempah beriani tu campur skit air - buat paste. Ala..cam buat gulai tu Masak rempah tu lama2x skit. Sambil2x tu kacau nanti berkerak pulak periuk. Dah masak rempah, masukkan tomato ranum [2 biji yg dicincang]. Kemudian, fresh milk [1 pot] dan air [4.5pot, air kena kurangkan skit baru nasi tak lembik]. Biar air mendidih dan masukkan garam. Masukkan beras basmathi [4 pot] + gajus. Biar nasi separa kering, tambah kacang peas dan kismis + udang goreng. Masak sampai nasi kering.
*tak ada kacang peas jadi tukar guna mix vegie saja.



Ubi Kayu Goreng

Manakala ubi kayu ni digoreng pada sebelah petang buat minum petang. Sebenarnya dah lama berkenan dgn ubi goreng macam Sabrina masak. Senang saja buatnya tp dok bertangguh nak beli ubi kayu. Menurut resepi Mak Sab, gaulkan ubi tu dengan bawang putih yang ditumbuk bersama sedikit garam. Pastu cecah dengan sambal kicap yang digaul plak dengan kacang goreng yang telah ditumbuk.Tq Sab...
Tapi kali ni tak buat cicah sbb rasa nak makan gitu tapi tabur sedikit garam atas ubi yg siap digoreng. Bila makan sambil tengok tv... tak sedar dah sepinggan habis...




Hadiah Dari Niza Mama Sofia

Frame bunga ini pula hadiah dari Niza Mama Sofia yg berada di London buat kawan-kawan, cantik bunga tulip ni. Terimakasih banyak-banyak Niza....



Linky Love Dari K.Ummi

Dapat bunga lagi, kali ni hadiah bunga dari K.Ummi di Kuantan, Pahang. Ni alamat rumah k.Ummi; http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/ . Buat K.Ummi, terimakasih ...



This is another of those Linky Love game where you only have to tag 10 person in one post but still there is no actual limit (you can tag more if you want!). Once tagged, you have to copy paste the link in this post, and make them grow!
Do not delete any of the links and be honest to yourself! =p
************************************************************
BennyLiew, RamblingMoo, Mum & Kids In Wonderland, Judelittle, Our mini blogsphere, Rooms in My Heart, J@n!ce Ng, ChinNee, Jo-N, LadyJava's Lounge, Apples Of The Eyes, aNgRiAniWoRLd, persismutiara, my little family, LG a.k.a Lemongrass ,McTa ,manje ,nitta, yatt, ummi,
next ; The lucky 12 person that I am going to tag is :

kak-e, cikwan, SL, KakmOn, mamasya, joayee, intanrosnita, princessharyati,
jun, dayang, zaliana, ctnik.

Buat semua......



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net