Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 8-Sep-2008 13:24 Email | Share | Bookmark
Jalan2 Cari Mkn di PaRam, Stadium Brunei

sebelah bel tu stadium
cucur udang dll kuih
pemandangan gerai PARAM
pemandangan gerai PAR
ikan bakar
kws ikan dan ayam bakar
ayam bakar
pemandangan gerai PAR
pemandangan gerai PAR
pegedil dan popia
ikan bakar berempah
pelbagai makanan goreng
nasi beriani dan nasi ayam
nasi beriani dan nasi ayam
berderet2 kuali utk goreng
nasi ayam
ayam bakar
kuih-muih..
pemandangan gerai PAR
pelbagai kuih-muih
gerai pulut bakar
pelbagai kuih-muih
pemandangan gerai PAR
gerai soto
special kerang dan kepah
special kerang dan kepah
gerai murtabak
otok2 JB pun ada
nasi dan rojak
pelbagai kuih-muih
macam2 dijual
pemandangan gerai PAR
pemandangan gerai PAR
pemandangan gerai PAR
cendol temburong
pemandangan gerai PAR
buah manggapun ada jual
pulut bakar
ikan bakar
ayam percik kelate
apam balik
Maaf semua lama sgt edit....sebenarnya Fp buat hal....dahlah lama betul upload gambar... lepas tu asyik keluar message problem loading.....geram betul....

Ok berbalik pada citer entry kali ni....jalan2 ke pasar Ramadhan ptg semalam. Pergi awal dlm pukul 3 lebih sbb senang sikit nak parking dan byk pilihan makanan...orgpun belum ramai. Kalau pergi lewat dlm pukul 5 biasanya makanan dah tak byk yg tinggal...kena bersesak2 lagi dgn pengujung.
Kat Brunei-Muara ni ada 3 pasar Ramadhan yg besar iaitu di Stadium....PaRam yg pergi semlm, di Gadong..kat tapak pasar mlm dan satu di dlm bandar BSB. Kws2 lain pun ada jugak gerai Ramadhan termasuk dkt rumah tp tak sebyk 3 tempat ni.
PaRam di sini lebih kurang sama dgn PaRam di M'sia ada jual pelbagai kuih-muih, lauk-pauk , minuman dll . Kalau kuih biasa dijual dgn harga bnd1(rm2.35) utk 4-5 keping.
Tapi nasi kerabu, akok, kerabu, laksa dan beberapa makanan M'sia tak ada dijual di sini...nak makan kena buat sendiri.
Mula2 pergi ingatkan nak beli kuih aja sbb lauk nak masak di rumah tp bila dah pusing2 PaRam......tukar plan beli ayam bakar dan nasi beriani, kuih muih dan makanan lain ada terbeli jugak... On the way balik ke rumah singgah lagi di gerai Ramadhan kat kws rumah... tergoda nengok sup tulang ..murah pulak tu...belilah sebungkus...

Ketika dok ambil gambar sibuk klik klik sana sini kat Param...ada gak yg tegur ingatkan mama wartawan suratkhabar sini..... entahlah rasanya macam tak ada gaya wartawan pun...ambil gambar bantai aja.......
Jom tengok gambar2 yg sempat diambil oleh wartawan tak bertauliah....


Otok-otak Jb dan kerpok lekor pun ada.... otok2 Jb yg dijual keluaran FAMA..3 pek bnd1...satarpun ada juga


Sporting pakcik yg jual ayam ni posing dgn ayam bakarnya..
Kebanyakkan ayam yg dijual sekor2 dibakar dlm bekas cam oven yg tertutup. ayam bakar ni cicah sos. sekor saiz sederhana bnd8 (RM18.8 ) kalau duit sini kira murahlah sbb ayam mentah sekg pun bnd4 (RM10) kat sini.



Byknya pegedil....popia pun ada jual...4-5 biji bnd1(RM2.35)


Gerai ikan bakar berempah....


Gerai nasi beriani, nasi ayam dan nasi katok...harga bnd1-2 sebungkus..


Cantikkan kuih peria warna purple inti kacang tanah dan merah inti kelapa...


Yg berbungkus dgn daun tu pulut bakar rasanya ni..ramai jugak yg beli.lupa nak tanya harga....


Ayam dan daging bakar dijual di gerai ni tp yg nampak sedap kepah dan kerang yg dah siap masak..


Gerai ni macam2 ada...air, nasi, kuih dll..


nasi ayam,nasi penyet..makanan Indonesia dan rojak ada dijual


Cendol Temburong yg terkenal di sini....Temburong ni nama sebuah daerah di Brunei yg terletak sempadan dg Limbang S'wak.


Macam2 kuih-muih ada...


Apam balikpun ada...kat sini dipanggil kuih Malaya....


Ayam percik ala Kelantan pun ada....


Kws berasap ni terletaknya gerai2 ikan, ayam dan pais bakar...keluar kws ni habis baju tudung berbau asap....
Quote:
Tag dan Award

1.Dapat tag Ramadhan dari srsfeqah dan Wan Zee...terimakasih ya...





2. Dpt lagi award berantai kali ni dari K.Anim@Penyulawa..tq byk2...



These are the rules of the award ~

1. Choose five blogs you consider deserving of this award. (Creativity, interesting material, etc.)
2. Each award includes the name of the owner of the blog and his/her link.
3. Each award winner has to show the award and put the name and link to the blog that has given her or him the award itself.
4. Award winner and the one who has given the prize have to show the link of “Arte y Pico” blog, so everyone will know the origin of this award.

dah 3 kali dpt award ni ... kali ni nak simpan dlm almari tak nak kongsi....

3. Dpt award dari Tulip , tq atas ingatan ...



I love your blog ni nak kongsi dgn ......

1.K.Liza
2.MamaFami
3.K.Leen
4.K.Jie Jie
5.MaDiha
6.K.Anim@Penyulawa
7.Wan Zee
8.dOd@Dilla bangi
9.srsfekah
10.Mallan
bila ada masa lapang bawa balik rumah masing2 ya.. Blog/Fp kawan2 yg lain pun mama suka......


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net