Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 28-Oct-2008 23:58 Email | Share | Bookmark
Jalan-jalan ke Taman Awam Miri, Sarawak

pintu gerbang Tmn Awam Miri
Tmn Awam Miri
Laluan jln kaki,lingkaran btg kayu unik
Laluan jln kaki,lingkaran btg kayu unik
depan taman Awam
tangga turun ke tmn bawah
kws rehat titi gantung
pjg titi gantung
tangga menuju tmn bawah
view jambatan gantung&tangga
tangga menuju tmn bawa
antara mercu tanda Miri,kuda laut
hero mama posing
hero mama posing
abg&syakim di jambatan gantung
posing dkt air terjun
view Children's Water playground.
Children's Water playground.
air terjun buatan
view jambatan&Children's Water playground.
air terjun buatan
Children's Water playground.
syafiq di Children's Water playground.
Children's Water playground.
seronok anak2 mandi-manda
jambatan gantung
seronok anak2 mandi-manda
Children's Water playground.
Children's Water playground.
Children's Water playground.
seronok anak2 mandi-manda
ada playground dlm kolam
seronok anak2 mandi-manda
Children's Water playground.
posing sikit
syazrin&syafiq
syazrinpun berenang jugak
seronok anak2 main
seronok anak2 main
seronok anak2 main
view jambatan gantung
view jambatan gantung
jambatan gantung
jambatan gantung
view jambatan gantung
Kisah jalan-jalan ni adalah aktiviti sebelum Ramadhan yg lepas....tapi tangguh punya tangguh nak upload gambar kali ni baru dpt update.... Sebelum ini kami sekeluarga dah pergi ke Tmn Awam Miri tapi masa pergi dulu tak bawa anak-anak mandi sekadar ambil gambar pemandangan dari atas jambatan.

Taman Awam Miri yg terletak hanya 3 km dari bandar Miri dan tak jauh dari airport agak luas kawasannya, bersih dan merupakan antara 5 taman utama yg terdapat di Miri. Kami tak habispun ronda-ronda sekeliling taman...hanya sempat ke kolam kanak-kanak. Dari sumber internet sebahagian taman ini mula dibina bermula thn 1999 secara berperingkat- peringkat dgn keluasan 9.95 hektar (24.6 ekar)...tapi tak jumpa info bila mula dibuka utk org ramai tapi nampak kolam dan jambatan gantung dan sekitarnya masih baru lagi.

Yang menariknya di taman ini ada jambatan gantung yang merentasi sebahagian kolam dan taman, playground dlm kolam, ada menara peninjau, playground dlm taman, taman bunga, pondok rehat boleh bbq, kantin dan kedai souvenir, trek jogging, reflexology path, skate board park dan air terjun buatan.. Kwsnya menghijau dgn pelbagai pokok....mmg cantik tempatnya. Biasa org ramai dtg sebelah pagi atau petang utk jalan-jalan..santai dan berehat. Taman ni dibuka juga sebelah malam dgn kilauan lampu-lampu....jambatan ditutup jam 12 mlm.

Buat Mummy jam yg bertanya kenapa tak ramai org di sini.....kami pergi masa hari cuti di Brunei tapi bukan hari cuti di Sarawak spt tekaan MaDiha sbb itu tak ramai org. Oh ya..MaDiha ada bertanya ttg harga masuk..... yg best kat sini masuk percuma......puas budak2 mandi-manda. Yang kurang selesa sikit masa kami pergi toilet ditutup sbb masalah air nasib baik tak ada yg nak ke toilet.....

Pemandangan Taman Awam


Pemandangan sebahagian jambatan gantung yg merentasi Children's Water playground..


Anak-anak posing di depan taman(bahagian atas).......


Cantik view air terjun buatan......


Anak-anak posing depan air terjun....semua tak senyum sbb kepanasan dan tak sabar-sabar nak berenang.....


Jambatan gantung merentasi taman...panjang juga....


Lagi air terjun buatan...nampak nyaman sekali.....


Tangga menuju taman di bawah...turun ok rasanya,nak naik boleh semput dibuatnya..


Mandi-manda di Children's Water playground.

Bila sampai anak-anak tak sabar nak terjun masuk kolam...... semua seronok mandi-manda cuma Syazrin sorang yg tak berani mandi dekat air pancuran...main tepi kolam saja. Dekat 2 jam juga anak-anak main air....ajak naik sbb cuaca dah mula panas terik tapi mereka taknak , tak puas lagi main kata mereka... . Nasib baik air pancuran ditutup pada waktu tgh hari....barulah mereka nak keluar dari kolam. Air pancuran dlm kolam ditutup sekejap tgh hari dan buka sebelah ptg.


View dari atas bukit....kolam dan air terjun..anak-anak atas jambatan....


Jambatan gantung merentasi kolam......menarik sekali....


Syakim dan Syafiq posing tepi kolam.....


Seronok anak-anak tunggu air jatuh dari bucket tu....


Abg Syamil dan Syafiq main di playground dlm kolam....


Seronok main-main sampai tak nak naik.....


Syazrin dgn gaya renang...entah kuak apa ni... dia tak berani main dkt playground.... takut dgn air yg mencurah...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net