Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 22-Jan-2009 12:24 Email | Share | Bookmark
Cuti2 Indonesia Pt 2 - Bandung (25-28 Dec 2008)

Salah satu Fo,The Summit
Dpn Stamp
Dpn Heritage
Anak2 dgn Dr Yudi
leka tengok ikan
leka tengok ikan
dlm Stamp
main dlm Stamp
pintu dpn Stamp
depan FO Terminal Tas
dlm Paris Van Java
dlm Paris Van Java
Syazrin di Paris Van Java
Syazrin di Paris Van Java
tgh sediakan sugar floss
tgh sediakan sugar floss
dlm Paris Van Java
bgn station k.api
depan station k.api
depan station k.api
Syafiq&Syakim tgh mkn
Abg Syamil mkn nasi goreng
dlm train
dgn staf k.api
pemandangan dlm perjln
pemandangan dlm perjln
pemandangan dlm perjln
pemandangan dlm perjln
Batuk masih belum reda...minggu ni anak-anak pula kena demam dan batuk....hanya anak yg sulong tak demam. Masa ke klinik Isnin lepas ramai pula yg tak sihat...lama jugak menunggu giliran.

Oklah sambung kisah di Bandung....Pakcik Pemancing ada tanya kat Bandung ada tak org jual mee Bandung...jawapannya tak ada.... Yg byk dijual Mee Ayam iaitu mee sup letak isi ayam.

Sekitar FO (Factory Outlet) Jalan Riau

Selain Pasar Baru.....FO juga merupakan tempat org shopping bila ke Bandung. FO yg terletak di beberapa kawasan atau jalan di sekitar Bandung merupakan deretan kedai-kedai yg menjual pakaian, kasut dan bag. Kedai-kedai ni dibuka hingga jam 9.00 mlm -10.00 mlm.
Antara FO yg sempat kami pergi ialah beberapa FO sekitar Jln Riau dan Jln Dago. FO di Jln Dago pergi belah mlm....tak ambil gambarpun.
Tak adalah shopping sgt kat FO ni....sekadar cari pakaian utk anak-anak...yg byknya cuci mata... Harga di FO ni tak boleh tawar.... harga tetap. Bukannya lama pergi setiap kedai....faham-fahamlah bawa anak-anak ni...masuk je kedai, tanya ada tak tempat main...kalau tak ada mulalah tunjuk muka boring... tu yg tak boleh lama sgt dlm kedai. Mana-mana kedai yg ada sediakan tempat kanak-kanak main tu barulah seronok mereka.


FO Heritaga dan Cascade


Anak-anak dgn Dr Yudi depan Heritage


Di perkarangan kafe di Heritage ada kolam ikan....leka kejap anak2 kat situ tengok ikan


FO Stamp yg terletak seberang jln Heritage


Anak-anak dlm FO Stamp


Depan Terminal Tas...kedai kasut dan bag

Shopping Mall Paris Van Java

Pergi Paris Van Java ni belah ptg...kebetulan haripun hujan renyai2 jadi pergi jln ke mall sbb senang sikit nak bergerak dgn anak-anak. Paris Van Java yg terletak di Jln Sukajadi macam mall kat M'sia....macam2 kedai ada termasuk SOGO , Carrefour, butik dan restoren dll.


Syazrin posing sorang2 dlm Paris Van Java


Suasana dlm mall


Gadis ni sedang menyediakan sugar floss....


Suasana dlm mall

Perjalanan Pulang Keretapi Bandung ke Jakarta

Tamatlah percutian di Bandung, cuti2 ke Jakarta dan Bogor pula. Di Bandung tak sempatpun nak ke Tangkuban Perahu....dok masuk keluar kedai aje..

Kami tempah tiket eksekutif k.api Argo Gede utk ke station k.api di Gambir Jakarta yg ambil masa 3 jam. Ada k.api lain juga yg ke Jakarta yg lebih murah tp org kata train ni paling selesa. Harga tiket eksekutif utk kanak dan dewasa sama iaitu Rp50,000 seorg. Saja naik k.api nak bagi anak-anak pengalaman naik k.api sbb di M'siapun tak pernah naik k.api...naik LRT pun baru sekali.

Bila kami tiba dgn taxi di station k.api...dlm 6-7 org pekerja k.api yg beruniform menyerbu bonet kereta nak ambil beg. Cakap kat mereka hanya perlu 3 org saja angkat bag tak perlu ramai-ramai....maklumlah kena bayar ikut tiap sorang yg angkat beg tu...dlm Rp10,000-Rp15,000 sorang. Di station mmg tak disediakan langsung troli tp tak jauh sgt antara pintu masuk dgn k.api. Beg2 akan dipunggah hingga ke tempat duduk koc yg kita nak naik.

Masa nak naik train tu baru perasan tiket kami dicetak salah tarikh....tarikh berlepas tarikh 2 hari lalu hari kami pergi beli tiket.... Bila disemak balik dgn kaunter...kaunter tersilap mencetak tarikh berangkat...padahal kami dah isi borang dan bagitau beberapa kali yg kami nak tiket utk 28hb. Alasannya kami silap beli tiket di kaunter tiket khas utk yg terus jln...padahal di kaunter tak ada ditulis apa2pun dan staf kaunterpun tak cakap yg kami silap kaunter. Kalau ikutkan staf kaunter mereka minta kami beli tiket lain... Tapi bila husben berjumpa dgn manager mereka...tak ada masalah pun, manager setuju bagi kami naik k.api tanpa bayar apa2 dan mengakui kesilapan stafnya. Oleh kerana tempat eksekutif penuh, kami di tempatkan di tempat duduk staf. Tempat duduk stafpun tak apalah janji dpt naik...dah nak buat cam na...
Dalam k.api kami diberi sekotak snack percuma yg mengandungi kek,bun dan air mineral...semua penumpang dpt sekotak snack seorg. Selain itu order juga mee dan nasi goreng utk anak2, kebetulan tempat duduk kami dkt dgn kafe.
Sepjg perjalanan dpt lihat sawah padi, kws kg dan pekan. K.api hanya berhenti sekejap di 3 station. Sampai di station Gambir,Jkt pun dah ada staf yg nak tolong angkatkan bag....bayaran utk sorang kat sini Rp15000.


Bangunan depan station keretapi Bandung


Jalan di hadapan station keretapi Bandung


Anak-anak posing dgn staf k.api...gadis manis ni tugasnya macam pramugari flight ... hidang makanan yg dipesan pelanggan dlm train...staf lelaki pun ada. Dia bagitau setiap hari dia bertugas ulang-alik; 3 trip dari Bdg ke Jakarta dan sebaliknya...huiii penatnya.Tengok Syazrin rambutpun kusut masai...baru bangun tidur.....


Abg Syamil jamu selera dgn nasi goreng yg dipesan dlm k.api

Nanti sambung kisah cuti-cuti di Bogor dan Jakarta pula.
Selamat bercuti buat semua....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net