Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 23-Mar-2009 22:49 Email | Share | Bookmark
Ayam Bakar Lada Hitam&Madu,Air Cocktail,Besday Classmate Syafiq

 
 
 
 
Ayam Bakar Lada Hitam Dgn Madu

Lauk ayam bakar ni masak beberapa minggu lepas.... dah lama tak mkn ayam bakar cuma kali ni perapkan ayam dgn lada hitam dan madu. Kalau ayam bakar anak2 suka mkn ratah gitu..nasi makan sikit aja... Kalau masak ayam bakar biasanya keesokan hari mereka tanya ada tak lagi ayam bakar.....
Untuk sampingan makan dgn ayam bakar ni buat salad campuran...senang kerja..


Quote:

Ayam Bakar Lada Hitam Dgn Madu
Bahan
4 keping peha ayam/chicken leg
5 ulas bawang putih- tumbuk
2 cm halia - tumbuk
1 1/2 sb lada hitam - tumbuk
2 sb sos lada hitam
2 sb madu
2 sb sos tiram
garam secukup rasa
sedikit marjerin - utk sapu atas ayam (pilihan)

Cara
1.Campurkan semua bahan dgn bahan yg ditumbuk kecuali marjerin.
2.Perapkan ayam dgn bahan yg dicampur lebih kurang 1 jam.
3.Bakar ayam dlm oven 50 min dlm oven 200'C.
4.Sapukan marjerin di kedua2 belah ayam utk bagi ayam nampak kilat dan bakar lagi guna menu grill sampai masak.


Dua minggu lepas ke Pameran Buku di Stadium...tak ambil gambarpun kat pameran sbb dah ada entry pameran buku thn lepas. Selepas keluar dr pameran buku singgah pula gerai2 jual makanan&minuman.....beli serba sikit makanan utk anak2 dan nampak satu gerai jual air cocktail....mula2 ingatkan air soya.Nyamannya tekak minum air cocktail yg dingin...sedap jugak rasa airnya..masam2 manis... Cuma cocktailnya adalah 3-4 potong aje...sikit sgt..Syazrin dok minta nak lagi cocktailnya. Cakap kat Syazrin nanti mama kacau air kat rumah letak byk2 buah...


Quote:

Air Coctail
bahan
1 tin cocktail- jgn buang airnya
3/4 tin susu pekat (tin besar)- tambah kurang ikut manis masing2
1 cwn air suam
air dan ais secukupnya

Cara
Kacau susu pkt dgn air suam. Campurkan dlm jug air cocktail dan susu dan buah2an cocktail. Tambah air dan ais secukupnya...rasakan manisnya.
Senang aja air cocktail ni...puas minum sejuk2...jimat godek sendiri kat rumah....


Birthday Party Puteri, Classmate Syafiq

Ni citer minggu lepas...Syafiq meraikan besday classmatenya, Amelia Puteri Salsabila di McD Gadong.Happy belated besday Puteri..
Bila dpt kad jemputan besday Puteri, Syafiq cakap pada mama nanti belikan hadiah utk besday Puteri. Tanya Syafiq hadiah apa....Syafiq cakap "kalau utk girl belikan mainan masak-masak tentu Puteri suka...dan satu lagi beli patung barbie.." . "Tu dah jadi 2 hadiah...kita beli satu aja ya Syafiq....beli mainan masak-masak" cakap kat Syafiq...dia kata oklah.
Pergi cari hadiah di supermarket dkt rumah....di bhg mainan leka pula nengok mainan masak2... maklumlah mainan yg ada di rumah utk anak2 ni kereta..robot...pistol... k.terbang.. superman dan entah apa2 man lagi....
Kebetulan jumpa pula dgn set mainan masak2 bersekali dgn anak patung...terus beli, tercapai jugak hasrat Syafiq nak hadiah mainan masak2 dan anak patung....



Tunggu sekejap kat besday party Puteri sbb bagi peluang Syazrin join sama permainan yg diuruskan oleh staf McD utk besday itu. Syafiq macam biasa.....ceria orgnya semua games dia nak masuk...bersemangat betul....tengok tu sampai terkangkang kaki main passing ball....



Sempat jugak Syazrin posing dgn mascot McD...tp bukan Ronald MacDonald tp kawan Ronald MacDonald...yg pakai ala2 zorro baju jalur hitam putih ..tak tahulah nama apa... Lepas Syazrin posing dgn maskot tu....tinggalkan Syafiq di besday party sbb party masih belum habis. Lagipun tengok kat sini kalau besday party kawan sekelas kebykkan mak ayah mmg tak tunggu...hantar dan ambil anak saja, yg tunggupun maid masing2. Sementara selesai party... pusing2 ke Mall berdekatan kebetulan ada gerai2 pameran.

Dah habis pusing dkt sejam jugak baru pergi ambil Syafiq...party dah selesai.. budak2pun dah balik,tinggal famili Puteri saja. Tengok Syafiq siap dok atas riba ayah besday girl... Ayah Puteri mmg suka sembang dgn Syafiq..Syafiq pula peramah orgnya....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net