Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 9-Apr-2009 02:45 Email | Share | Bookmark
Keluarga Cuti-cuti di Brunei (Pt 3) -Jerudong Park

 
 
 
 
 
 
 
Sambung kisah cuti-cuti famili di Brunei. Dah dkt senja baru bertolak....maklumlah penat jln sebelum tu...rehat jap....lagipun di sini pukul 6 ptg dah nak gelap...6.30 masuk Maghrib. Destinasi seterusnya ke Jerudong Park...tempat yg ditunggu2 oleh anak2 sbb dah lama tak ke sini. Taklah jauh sgt dari rumah cuma 20 min driving.
Bayaran masuk seorg Bnd5 dollar utk dewasa dan Bnd3 bagi kanak2 utk allride. Dibuka dari 5 ptg hingg 10 mlm dari Rabu hingga Ahad....tutup hari Isnin dan Selasa. Cuma utk dewasa cam rugi sikit sbb tak byk rides utk dewasa....kena tumpang rides utk kanak2 .... Kalau nak masuk ke park tp tak nak main rides ada bayaran yg lebih murah Bnd2 ke ..Bnd1 lupa berapa harganya. Sbb ada yg masuk ke park utk riadah...jogging,main bola juga berkelah..mkn2....kanak2 pula boleh main di beberapa playground dan juga naik unta batu di situ.....
Jerudong Park ni luas....dgn padang lapang boleh aktiviti bebas....beberapa playground utk kanak2 dan rides.Dulu byk rides termasuk train pusing2 dlm park tp skrg ni dah semakin berkurangan. Pengunjungpun tak begitu ramai wpun hari tu hari minggu.....tak yah rebut2pun nak naik rides. Mak2 dan bapak2 pun boleh tumpang naik rides kanak ...bagi alasan jaga anak2...... Merasalah naik rides kanak2....maklumlah zaman kecik dulu tak ada peluang gini..... Anak mmg seronok sakan...sbb tak ramai org sampai 2x naik rides kat situ.
Utk rides yg dijaga oleh petugas akan ditutup selama 15 minit bila masuk waktu Maghrib dan Isyak.. .ada surau di dlmnya tp hanya satu tak asingkan jemaah lelaki dgn wanita...kena bergilir.

Quote:
***Sumber wikipedia;
Jerudong Park is an amusement park in Brunei. It is the largest and most expensive amusement park in South East Asia, built and funded by the rich Bruneian government for $1 billion.
It is notable that during its first few years of operation, Jerudong Park featured no admission fees and free rides. It is currently larger than phase 1 of Hong Kong Disneyland. The public only had to queue up for rides. However, recently the number of visitors and tourists has dropped significantly and the administration has started a one time B$15 admission fee, and allride ticketing system. According to the park's website, many of its rides are for sale.Tickets to the Playground have been reduced to B$5 for adults and B$3 for children. Single ride tickets are sold at BN$2 per ride.
Attractions
* Musical Fountain show featuring hits by Ricky Martin, Michael Jackson, and several Disney Classics
* F1 go-cart attractions - Supakarts.
* Kiddie Rides such as: Carousel, Pedal Boat, The Juniors - Pirate Ship, Skydiver, and Bumper Car, the Adult Bumper Car, The Shooting Gallery, Caterpillar.
* The Mini Amphitheatre - where the Giggles and mini-performances by local talents are featured located near the Junior BUmper Car and Orbiter attractions..













The Musical Fountain

Dah penat main2 di bahagian Jerudong Park Playground, kami ke Jerudong Park Garden untuk melihat Musikal Fountain yg terletak di depan Jerudong Park Playground. Oleh krn ambil tiket utk allride,jadi tak payah bayar lagi tiket utk masuk tmn ni.
Tmn ni cantik dgn kilauan lampu dgn 2 buah kws fountain...satu yg ada menara jam dan satu lagi utk show tp sunyi tak ramai pengunjung. Kami tunggu show musical fountain jam 9.30 mlm.....show dlm 20 minit.
Semasa show semua lampu di tmn dipadamkan...hanya lampu fountain yg beralun ikut irama lagu. Ada macam2 lagu yg dimainkan....dari lagu Allahyarham Tan Sri P.Ramlee....aci2 buka pintu hingga lagu omputih Whitney Houstan...I'll always love you... Menarik sekali pancutan air beralun dgn pelbagai gaya dan warna-warni....cantik sungguh. Anak-anak riang dpt melihat sendiri pancutan air menari2.....terpaku mereka....

Quote:
*sumber wikipedia
The Musical Fountain, still one of the best in Asia, plays regularly every Wednesdays to Sundays beginning at 8:00 PM and every hour thereafter. Entrance to the Musical Fountain is only B$2.












View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net