Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 15-Jun-2009 02:47 Email | Share | Bookmark
Dadih, Minum Ptg & Swiss Roll Lagi....

 
 
 
 
 
Minum Petang

Jika entry di bawah menu dinner utk tetamu,Dr H.....kali ni minum petang ringkas sebelum beliau bertolak pulang ke sem. Mmg ringkas minum ptg sbb hanya sediakan mushroom & potato soup, garlic bread dan swissroll.....ni semua menu ulangan dan resepinya di link sebelah.... Tak ada idea nak masak benda lain.... Harap tak ada yg bosan jamu mata........
Sup tu ikut resepi mushroom soup tp dicampur dgn sedikit potato yg diblender dg susu. Anak-anak tak begitu suka pula mushroom soup campur dgn potato ni.....lain kali tak boleh campurlah dgn potato.



Swiss Roll lagi.............

Baru aje tayang swissroll....tayang swissroll lagi....nampaknya demam swissroll masih belum kebah..... . Baking 2 biji.... satu swissroll strawberry utk minum ptg dan mkn di rumah....satu lagi swissroll pandan utk buah tangan Dr H bawa pulang. Swissroll nipun guna resepi yg sama spt swissroll coklat cuma ubah perisi dan warna.



Untuk swissroll strawberry ni letak 1 st perisa strawberry dan 1 1/2 st pewarna pink. Manakala swissroll pandan letak 1 st perisa pandan dan 1 1/2 st pewarna hijau...mudah aje....



Syazrin Posing...

Masa tgh ambil gambar swissroll tu...Syazrin dtg minta mama ambil gambarnya....maklumlah mamanya asyik ambil gambar makanan....dah jarang2 ambil gambarnya. Sorry ya sayang mama...ok mama snap gambar Syazrin............



Dadih

Buat dadih ni bukan pada pada hari yg sama dgn swissroll tp sekalikan update dlm entry kali ni. Teringin nak mkn dadih selepas jamu mata di dapur seorg teman. Dengan cuaca panas skrg....sedapnya dadih yg sejuk.....
Mula2 buat dadih coklat.....abg sulong cukup suka . 2-3 hari kemudian buat lagi tp kali ni guna susu strawberry. Banding strawberry dgn coklat.....sedap lagi coklat komen abg.....


Quote:
Dadih
Sumber ; FP Haniss, tq Haniss kongsi resepi..

Bahan;
10gm agar² strip - *rendam agar dulu biar lembut
1 liter susu (fresh milk atau full cream)-guna susu perisa coklat & strawberry
5 cawan air
3/4 cawan gula
2-3 helai daun pandan

Caranya pula:
1. Masak agar² dengan air dan daun pandan sehingga mendidih, masukkan gula ..kacau dan kemudian masukkan susu tadi.
2. Biar hingga mendidih sekali lagi, buang daun pandan dan tuang kedalam bekas kecil.
3. Suamkan dulu pastu baru sejukkan lam peti ais.
4. Siap dimakan.

Nota: boleh tambah apa² perasa jika suka.
Boleh jugak guna susu perasa strawberry atau coklat jika nak dadih perasa² tersebut.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net