Mama's FotoPage

By: Mama sya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 9-Aug-2010 15:40 Email | Share | Bookmark
Masak-masak hujung Minggu Dan Selamat Menyambut Ramadhan 1431H

 
 
 
 
 
 
 
 
 


Ptg Jumaat...balik dari office dok fikir nak mkn apa untuk dinner....terasa nak makan mee goreng tp tak da stok mee kuning, jadi goreng spaghetti. Spaghetti goreng versi campak2....... Campak fish cake,udang,telur,cendawan,bunga kubis dan tomato...siap......



Semangkuk cukup untuk kami anak-beranak.....



Sarapan pagi sabtu masak soto tp soto tak tak cukup bahan sampingan...malas nak ambil gambar. Manakala untuk sarapan pagi ahad masak mee kari. Pucat pula mee kari kali ni......... ..tp pelanggan setia tak komplen, kira oklah..... Mee kari kali ni letak ayam,udang,fish cake dan fish ball. Anak2 menambah sampai 3 kali seorang...mee kari mmg favorit mrk..... Lunch tak masak.....makan nasi ayam di Restoren Nasi Ayam di Bachang....jemput sekali sepupu yang belajar di maktab makan. tak da gambar..malas nak kelek kamera.....

Quote:


Balik rumah dah lewat petang.....untuk dinner masak nasi goreng.....nasi goreng Cina. Tp ni nasi goreng cina campur melayu sbb campur ikan bilis..makan pulak dengan keropok.... Resepi asal spt di bawah...

Nasi Goreng Cina
Sumber asal ; K.Amal , copy dari Dapur k.Zai, terimakasih....minta izin copy di sini.

Bahan-bahannya:
3 cawan nasi
isi ayam, udang, sotong-( ikut suka nak letak banyak mana..ikut budget)-letak ayam&fishcake
Telur 2 biji
1 sb sos tiram
1 sb kicap cair
Lada putih ikut pedas - 1sk je- ganti lada hitam
Bwg Putih, minyak (utk tumis)
Sayur-sayuran (ikut tok guru guna mix vege. je) - letak karot dgn cendawan
*semua bahan diatas ni..sukatan lebih kurang je...masak jenis campak2..jadi gunalah kretiviti masing2 ya..

Caranya:
Panas minyak..tumis bwg putih..masukkan isi ayam, udang, sotong--
masa ni api kena besar, masak cepat2 mcm kat kedai duk masak tu...
gaul sebati..pecahkan telur dan digaul lagi..slow sikit api masukkan nasi
yg telah dileraikan terlebih dahulu...masukkan sos tiram, kicap cair,
lada putih dan garam secukup rasa..last sekali masukkan sayur..siap.

Tip dari kak amal - nak lagi cepat masak dan jimat masa, masa leraikan nasi
yg baru masak tu...gaulkan siap2 dgn garam dan lada putih..nanti campak je
nasi tu...siap..

Quote:

Disamping nasi goreng, buat juga mushroom soup, abg yg sulong dah byk kali tanya bila nak buat mushroom soup. Sejak balik ni baru buat. Makan dgn garlic bread.... Syakirahpun suka ......



Quote:
Syakirah....13 1/2 bulan



Hai tengoklah rambut Syakirah..dah mula panjang....mama suka buat tocang...tocang satu...tocang dua...... kalau bab posing,boleh tahan Syakirah...layan jugak bila mama suruh... Syakirah bila dok diam..suka goyang kaki..hobi baru.. Dah boleh tunjuk gigi, kaki, rambut, mulut, tangan, telinga dan perut bila ditanya. Panjat kerusi..turun naik kerusi dia suka....cuma Syakirah tak nak jalan lagi....kalau tolak kereta mainan...kerusi...laju je.... Suka mengemas laci kabinet di dapur....bila jumpa kain lap pinggan dalam laci...dia buat lap mulut.....

Selamat Berpuasa



Syakirah dan mama nak ucapkan selamat berpuasa buat kaum keluarga, sahabat handai, teman-teman semua tidak kira di mana berada..moga Ramadhan kali ni lebih bererti. Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak. ......


credit to kampung-sesok blogspot.com


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net